Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Λόγος παραινετικός εις την είσοδον της Αγίας Τεσσαρακοστής» π. Θεόδωρος Ζήσης - Η νηστεία κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

π. Θεόδωρος Ζήσης - Η νηστεία κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο (mp3-2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σβήνει τις αμαρτίες του προηγούμενου χρόνου, Να είμαστε χαρούμενοι εμείς οι χριστιανοί όταν υποδεχόμαστε την περίοδο αυτή, Η νηστεία είναι μια εντολή που δόθηκε από τον Θεό μέσα στον Παράδεισο και η μη τήρησή της έγινε αιτία να χάσουν εκείνο τον ταλαίπωρο βίο οι Πρωτόπλαστοι, Από τότε πολεμά τη νηστεία ο διάβολος γιατί έχει μεγάλη δύναμη και μεγάλο κέρδος για τον άνθρωπο, Παραδείγματα για τη σημασία της νηστείας από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης

Κήρυγμα στην Κυριακή της Τυρινής, ακούμε στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί, στο οποίο ο σεβαστός π. Θεόδωρος, και καθώς την ημέρα αυτή δεν έχουμε κάποιον Άγιο για τον οποίο να υπάρχουν πληροφορίες ώστε να ακολουθήσει το πρόγραμμά του με τους βίους των Αγίων, μας ομιλεί για το κύριο θέμα της περιόδου αυτής, τη νηστεία κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος σχεδόν κάθε μέρα της περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, έκανε ομιλίες. Σε μία από τις ομιλίες αυτές αναφέρεται ο π. Θεόδωρος, την 1η από τις 67 ομιλίες εις την Γένεσιν, όπου ο Άγιος κάνει μια εισαγωγή στην αγία αυτή περίοδο, το στάδιο των αρετών. Είναι ο περίφημος λόγος παραινετικός εις την είσοδον της Αγίας Τεσσαρακοστής.
Τέτοια μέρα έκανε την ομιλία του ο Άγιος, Κυριακή της Τυρινής, γεμάτη η εκκλησία από κόσμο, και εκφράζει την χαρά του που βλέπει να έχουν έλθει τόσα τέκνα του Χριστού, τόσα χαρούμενα πρόσωπα στο ναό.
Λέγει ότι η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σβήνει τα αμαρτήματα όλου του προηγούμενου χρόνου. Γι’ αυτό δεν πρέπει να είμαστε στενοχωρημένοι αλλά να είμαστε χαρούμενοι και να δοξάζουμε τον Κηδεμόνα μας, ο οποίος μάς χάρισε αυτό τον τρόπο, αυτή την οδό την πνευματική. Και να ντρέπονται οι ειδωλολάτρες και οι ιουδαίοι βλέποντας εμάς τους χριστιανούς να γιορτάζουμε έτσι την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Γιατί αυτή είναι η αληθινή εορτή, εκεί που υπάρχει ψυχών σωτηρία, χαρά, πραότητα και όλα τα πνευματικά αγαθά, όχι όπου υπάρχουν ωραία φαγητά, συμπόσια, μέθη.
Παρακαλώντας τον κόσμο να κάνει ησυχία, ώστε να ακούσουν όλοι και να φύγουν από την εκκλησία, το πνευματικό ιατρείο, ωφελημένοι, ζητά να ανοίξουν οι πιστοί τις αγκαλιές της διανοίας τους, για να δεχθούν αυτά που θα τους πει για τη νηστεία.
Ας ακούσουμε κι εμείς τα λόγια του χρυσορρήμονα Αγίου για τη νηστεία και να ωφεληθούμε από τα ουράνια διδάγματά του. Αμήν.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Η νηστεία κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο [mp3-2015]
Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (22/2/2015) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:30:44- Μέγεθος 28,1MB (22/2/2015) http://impantokratoros.gr/9448B680.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Η ποταπή ροχάλα της Τατιάνας στο συλλαλητήριο μας [ΒΙΝΤΕΟ] - Ανοιχτή επιστολή στον Ιβάν Σαββίδη

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ξεβράκωμα πραγματικὸ στὴν ἐκπομπὴ ΤΑΤΙΑΝΑ live, τοῦ Ε καναλιοῦ τοῦ Ἰβὰν Σαββίδη. Ἡ σαχλαμάρα καὶ ἡ ἀηδία μαζί. Τὸ ρεζιλίκι τῶν χειροκροτημάτων, ἄμυαλων μισθοφόρων, ὑβριστῶν καὶ χλευαστῶν τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καὶ τῆς φιλτάτης μας Μακεδονίας. Τώρα ποὺ ὁ πόνος μᾶς ἔχει κυριεύσει ὅλους γιὰ τὴν προδιαγεγραμένη προδοσία τῶν κυβερνώντων γιὰ τὸ ἱερὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, μία ἡ Τατιάνα ποὺ δὲ σέβεται τὴν ἡλικία της, δὲ σέβεται τοὺς τηλεθεατὲς της, δὲ σέβεται τὴ δουλειά της, παίζει μὲ τὶς ἀντοχὲς μας, καὶ μία ἡ Λίλα, μὲ τὰ παρτσακλά της ἀστεία ποὺ ἐξέπεμπαν βρῶμα ἀπὸ τὸ κανάλι. Παρακατιανὲς καὶ χαμερπὲς εἰκόνες ποὺ προκαλοῦν.  Ἡ ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Ἰβὰν Σαββίδη ποὺ ἀκολουθεῖ θὰ ἔχει ἀποτέλεσμα, ἐλπίζουμε… Ἂς πιέσει καὶ κάθε συνειδητοποιημένος ΠΑΟΚτσής...