Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Τις ημάς χωρίσει από της αγάπης τού Χριστού;» π. Θεόδωρος Ζήσης - Άγιος Τρύφων ο Μεγαλομάρτυς [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Άγιος Τρύφων ο Μεγαλομάρτυς (mp3-2015).png
Θέματα ανάρτησης: Ο βίος του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Τρύφωνος και του Αγίου Νεομάρτυρα Αναστασίου του Ναυπλιέως, Τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού, Γιατί ο Θεός επιτρέπει τους διωγμούς των Χριστιανών, Τότε η σπίθα της πίστης αυξανόταν και γινόταν φωτιά ενώ τώρα σβήνει, Η δική μας ευθύνη για την αποχριστιανοποίηση της Χώρας μας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, αρχή του Τριωδίου, τα αγιογραφικά αναγνώσματα ήταν χωρισμένα, το μεν ευαγγελικό ήταν η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου, που έχει σχέση με την έναρξη του Αγίου Τριωδίου, το αποστολικό όμως ανάγνωσμα έχει σχέση με τον εορτάζοντα της ημέρας Άγιο Τρύφωνα.
Στην περίοδο του Αγίου Τριωδίου και τη σημασία της, ο π. Θεόδωρος έχει αναφερθεί παλαιότερα και επειδή στα κηρύγματά του σειρά έχουν οι βίοι των Αγίων μας, κάνει λόγο στο Άγιο της ημέρας αυτής.
Μας εξηγεί με ποιον τρόπο συνδέεται η αποστολική περικοπή με τον Άγιο Τρύφωνα. Λέγει ο Απόστολος Παύλος ότι τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την Αγάπη του Χριστού, ούτε θλίψη, ούτε στενοχώρια, ούτε οι δυνάμεις, ούτε οι δαίμονες. Όλα αυτά που αναφέρει η αποστολική περικοπή, τα εφάρμοσαν οι Άγιοί μας και οι Μάρτυρες, καθώς και ο εορτάζων την ημέρα αυτή, Άγιος Μεγαλομάρτυς Τρύφων.
Κάνει μια σύντομη αναφορά στον βίου του Αγίου ο οποίος θαυματουργούσε από νεαρή ηλικία. Ο τότε αυτοκράτορας της Ρώμης είχε μια κόρη η οποία δαιμονίστηκε και ο δαίμονας φώναζε από μέσα της ότι δεν θα την αφήσει αν δεν έρθει ο Τρύφων. Απεσταλμένοι του αυτοκράτορα αναζητώντας τον, έφτασαν στη Λάμψακο, πήραν τον Τρύφωνα και τον οδήγησαν στη Ρώμη.
Μετά τη θεραπεία της κόρης του, ο αυτοκράτορας ζήτησε από τον Τρύφωνα να δει τον δαίμονα που την βασάνιζε. Μετά από νηστεία και προσευχή ο Άγιος διέταξε τον δαίμονα και εμφανίστηκε με τη μορφή ενός πανάσχημου σκύλου. Και όταν τον ρώτησε ο Τρύφων ποιος είναι αυτός που τον στέλνει να βασανίζει ανθρώπους, εκείνος απάντησε ότι τον στέλνει ο πατέρας του ο Σατανάς αλλά όταν ο Θεός επιτρέπει. Είπε ακόμα ότι δεν έχουν οι δαίμονες καμμία εξουσία στους ευσεβείς ανθρώπους.
Ο αυτοκράτορας γέμισε τον Τρύφωνα με χρυσάφια και τον έστειλε στην πατρίδα του. Στον δρόμο της επιστροφής αυτός τα έδωσε όλα σε φτωχούς.
Στη συνέχεια ξέσπασε ο φοβερός διωγμός εναντίον των Χριστιανών από τον Δέκιο, και αναφέρει στο σημείο αυτό ο Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής για ποιο λόγο επιτρέπει ο Θεός τους διωγμούς να χτυπήσουν το αλώνι του, δηλαδή εμάς τους χριστιανούς.
Όπως το αλώνι το χτυπά ο άνεμος και παρασέρνει τα άχυρα ενώ το σιτάρι πέφτει κάτω και μένει καθαρό, έτσι και όσοι χριστιανοί είναι σταθεροί στην πίστη αντέχουν μέχρι το τέλος και μένουν καθαροί όπως το χρυσάφι στο χωνευτήρι.
Τονίζει εδώ ο π. Θεόδωρος ότι η πίστη μας δοκιμάζεται και χωρίς διωγμούς, σε περίοδο ειρήνης και δεν έχουμε τις δέουσες αντιδράσεις εναντίον όλων όσων θέλουν να προσβάλλουν την πίστη μας, τις παραδόσεις μας.
Τότε, την περίοδο των διωγμών, η πίστη αυξανόταν, από σπίθα γινόταν φωτιά και εξαπλωνόταν σε όλη την οικουμένη. Τώρα η πίστη μας σβήνει. Μια σύγχυση κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα από αθέους, από εκκλησιομάχους και εμείς αδιαφορούμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Η Χώρα μας πέρασε τόσα και τόσα και δεν χάσαμε την πίστη μας. Και καταλήξαμε τώρα σε περίοδο ειρήνης να έχουμε πρωθυπουργό άθεο. Ο Θεός το επέτρεψε και θα δούμε που θα καταλήξει όλο αυτό. Πάντως αυτό οφείλεται και στη δική μας αναξιότητα.
Την περίοδο των διωγμών, ο Τρύφων συνελήφθη, οδηγήθηκε στη Νίκαια, υπέστη φοβερά μαρτύρια τα οποία αντιμετώπισε με θάρρος και τελικά αποφασίστηκε ο διά ξίφους θάνατός του. Ο Μεγαλομάρτυς ευχαρίστησε τον Θεό και τον παρακάλεσε να πάρει την ψυχή του ειρηνικά πριν το ξίφος να πέσει πάνω του.
Στο τέλος του κηρύγματος ο π. Θεόδωρος αναφέρεται επίσης στον Άγιο Αναστάσιο τον Ναυπλιέα τον Νεομάρτυρα, του οποίου ο βίος είναι επίσης χαρακτηριστικός και εντυπωσιάζει η σταθερότητα στην πίστη του ακόμα και μπροστά στον θάνατο. Μαρτύρησε για την πίστη του και έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου.
Οι Απόστολοι και οι Μάρτυρες διέδωσαν την χριστιανική πίστη σε όλο τον κόσμο ενώ τώρα εξ’ αιτίας μας, η πίστη αυτή χάνεται. Αποχριστιανίστηκε η Ευρώπη και αυτό περνά και στη Χώρα μας. Ας παραδειγματιστούμε από τον βίο των δύο αυτών Μαρτύρων και να παρακαλούμε τον Θεό να αυξήσει την πίστη μας. Αμήν.

π. Θεόδωρος Ζήσης -  Άγιος Τρύφων ο Μεγαλομάρτυς [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (1/2/2015) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:29:51- Μέγεθος 27,3MB (1/2/2015) http://impantokratoros.gr/0AAA1EE1.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.