Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Καλύτερα να κρυφτεί ο ήλιος παρά να σιωπήσει το στόμα του Ιωάννου» Ομιλία π. Θεοδώρου Ζήση στην Κόρινθο, περί του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ομιλία π. Θεοδώρου Ζήση στην Κόρινθο, περί του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (mp3-2015).png
Θέματα ανάρτησης: Η ομιλία του π. Θεοδώρου Ζήση με θέμα το μεγαλείο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Ασυμβίβαστος κόντρα στο ρεύμα της εποχής του, Ο μεγάλος ασκητής Πατριάρχης,  ερωτήσεις του κοινού για τον Οικουμενισμό στις μέρες μας και απαντήσεις.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, σεβαστός π. Θεόδωρος Ζήσης, παρέστη σε εκδήλωση προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, ως προσκεκλημένος των Χριστιανικών Συλλόγων της Κορίνθου «Ο Απόστολος Παύλος» και «Απόστολος Θωμάς». Παρακολουθούμε σε βίντεο την ομιλία που απηύθυνε με θέμα «Το μεγαλείο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου».
Με την Κόρινθο, την πόλη που ιδιαιτέρως αγάπησε και τίμησε ο Άγιος Απόστολος Παύλος, συνδέεται και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, διά του Αποστόλου Παύλου, αφού ο Χρυσορρήμων Μέγας Διδάσκαλος, θεωρείται ότι είναι το στόμα του Αποστόλου Παύλου, και για την ιδιαίτερη σχέση των δύο Αγίων, μας ομιλεί εισαγωγικά ο π. Θεόδωρος.
Αναφερόμενος στον Ιερό Χρυσόστομο, μας λέγει για τα γνωρίσματά του και το έργο του, τα οποία η Εκκλησία μας τα έχει επισημάνει και τα εγκωμιάζει. Μας παρουσιάζει τα θαυμαστά γεγονότα τα οποία συνέγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, αποτυπώνοντας το μεγαλείο του Αγίου και όπως ομολογεί μένει έκθαμβος και ο ίδιος ο Άγιος Νικόδημος.
Μας παρουσιάζει επίσης εκτιμήσεις σύγχρονων πατρολόγων, οι οποίοι εγκωμιάζουν τον Ιερό Χρυσόστομο: Πρότυπο εκκλησιαστικού ανδρός που απολαμβάνει ακόμα και σήμερα σε όλες τις χριστιανικές ομολογίες, αγάπη και σεβασμό. Αυτός που όσο ζούσε τον επίκραναν και τον κατέστρεψαν οι αντίπαλοί του, δεν έχει στις επόμενες γενιές κανένα εχθρό. Ασκητής, ρήτορας, επίσκοπος, μεταρρυθμιστής και μάρτυρας.
Ασυμβίβαστος και άκαμπτος στις αρχές του Ιερού Ευαγγελίου. Δεν προσαρμόστηκε στην εποχή του και στην επικρατούσα κατάσταση, αλλά πήγε κόντρα στο ρεύμα.
Έλληνας στην παιδεία, χριστιανός στη ζωή. Στο πρόσωπό του συνδέθηκε ο τέλειος ελληνικός λόγος με την τέλεια αλήθεια. Γεννημένος ρήτορας και μάλιστα ο τελευταίος μεγάλος ρήτορας του αρχαίου κόσμου.
Ο Ιωάννης ήταν προορισμένος από τον Θεό να υπερβεί τα ανθρώπινα, όσο σπουδαία και να φαινόταν αυτά. Δεν παρασύρεται από την υψηλή κοινωνική του θέση και το λαμπρό του προδιαγραφόμενο μέλλον. Τα θεώρησε όλα σκύβαλα. Άφησε τη φιλοσοφία και στράφηκε στη θεολογία.
Ως μοναχός αγρυπνούσε μελετώντας την Αγία Γραφή ώστε την έμαθε από στήθους. Πολέμησε τις αιρέσεις και την εκκοσμίκευση της Εκκλησίας. Έδωσε μεγάλο βάρος στα κηρύγματά του. Το τεράστιο συγγραφικό του έργο δεν μπορεί να παρουσιαστεί βεβαίως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι ο πολυώνυμος και πολυτάλαντος διδάσκαλος.
Κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, η ζωή του χριστιανού δεν πρέπει να είναι προσκολλημένη στα κοσμικά. Ο μεγάλος ασκητής Πατριάρχης διώχθηκε από τους αντιπάλους τους γιατί «δεν τους έστρωνε χαλιά και δεν χόρτασε τις κοιλιές τους». Κουβάλησε τον σταυρό της μαρτυρικής εξορίας με κάποιους κηρυναίους να τον βοηθούν και να τον συμπαρίστανται. Ανεξίκακος όπως ο Χριστός, παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό με το συγκλονιστικό «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν».
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του π. Θεοδώρου, ακολουθούν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του κοινού στις οποίες όπως λέει και ο ίδιος, ως δάσκαλος χαίρεται να απαντά.

Ομιλία π. Θεοδώρου Ζήση στην Κόρινθο, περί του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης - Ομιλία στην Κόρινθο περί του Αγ. Ιω. Χρυσοστόμου [ΒΙΝΤΕΟ 2015] Προσκεκλημένος των Χριστιανικών Συλλόγων της Κορίνθου «Ο Απόστολος Παύλος» και «Απόστολος Θωμάς», ο Πρωτοπρεσβύτερος Ομότιμος Καθηγητής π. Θεόδωρος Ζήσης παρέστη σε εκδήλωση προς τιμήν των αγίων Τριών Ιεραρχών στην Κόρινθο, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, και απηύθυνε ομιλία με θέμα «Το μεγαλείο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου». Από το σημείο 52΄00΄΄ ακολουθούν ερωτήσεις του κοινού και απαντήσεις του π. Θεοδώρου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσική κάλυψη από τη χορωδία της «Μικρασιατικής Στέγης». http://www.impantokratoros.gr/A5779422.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…