Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Καλύτερα να κρυφτεί ο ήλιος παρά να σιωπήσει το στόμα του Ιωάννου» Ομιλία π. Θεοδώρου Ζήση στην Κόρινθο, περί του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ομιλία π. Θεοδώρου Ζήση στην Κόρινθο, περί του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (mp3-2015).png
Θέματα ανάρτησης: Η ομιλία του π. Θεοδώρου Ζήση με θέμα το μεγαλείο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Ασυμβίβαστος κόντρα στο ρεύμα της εποχής του, Ο μεγάλος ασκητής Πατριάρχης,  ερωτήσεις του κοινού για τον Οικουμενισμό στις μέρες μας και απαντήσεις.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, σεβαστός π. Θεόδωρος Ζήσης, παρέστη σε εκδήλωση προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, ως προσκεκλημένος των Χριστιανικών Συλλόγων της Κορίνθου «Ο Απόστολος Παύλος» και «Απόστολος Θωμάς». Παρακολουθούμε σε βίντεο την ομιλία που απηύθυνε με θέμα «Το μεγαλείο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου».
Με την Κόρινθο, την πόλη που ιδιαιτέρως αγάπησε και τίμησε ο Άγιος Απόστολος Παύλος, συνδέεται και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, διά του Αποστόλου Παύλου, αφού ο Χρυσορρήμων Μέγας Διδάσκαλος, θεωρείται ότι είναι το στόμα του Αποστόλου Παύλου, και για την ιδιαίτερη σχέση των δύο Αγίων, μας ομιλεί εισαγωγικά ο π. Θεόδωρος.
Αναφερόμενος στον Ιερό Χρυσόστομο, μας λέγει για τα γνωρίσματά του και το έργο του, τα οποία η Εκκλησία μας τα έχει επισημάνει και τα εγκωμιάζει. Μας παρουσιάζει τα θαυμαστά γεγονότα τα οποία συνέγραψε ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, αποτυπώνοντας το μεγαλείο του Αγίου και όπως ομολογεί μένει έκθαμβος και ο ίδιος ο Άγιος Νικόδημος.
Μας παρουσιάζει επίσης εκτιμήσεις σύγχρονων πατρολόγων, οι οποίοι εγκωμιάζουν τον Ιερό Χρυσόστομο: Πρότυπο εκκλησιαστικού ανδρός που απολαμβάνει ακόμα και σήμερα σε όλες τις χριστιανικές ομολογίες, αγάπη και σεβασμό. Αυτός που όσο ζούσε τον επίκραναν και τον κατέστρεψαν οι αντίπαλοί του, δεν έχει στις επόμενες γενιές κανένα εχθρό. Ασκητής, ρήτορας, επίσκοπος, μεταρρυθμιστής και μάρτυρας.
Ασυμβίβαστος και άκαμπτος στις αρχές του Ιερού Ευαγγελίου. Δεν προσαρμόστηκε στην εποχή του και στην επικρατούσα κατάσταση, αλλά πήγε κόντρα στο ρεύμα.
Έλληνας στην παιδεία, χριστιανός στη ζωή. Στο πρόσωπό του συνδέθηκε ο τέλειος ελληνικός λόγος με την τέλεια αλήθεια. Γεννημένος ρήτορας και μάλιστα ο τελευταίος μεγάλος ρήτορας του αρχαίου κόσμου.
Ο Ιωάννης ήταν προορισμένος από τον Θεό να υπερβεί τα ανθρώπινα, όσο σπουδαία και να φαινόταν αυτά. Δεν παρασύρεται από την υψηλή κοινωνική του θέση και το λαμπρό του προδιαγραφόμενο μέλλον. Τα θεώρησε όλα σκύβαλα. Άφησε τη φιλοσοφία και στράφηκε στη θεολογία.
Ως μοναχός αγρυπνούσε μελετώντας την Αγία Γραφή ώστε την έμαθε από στήθους. Πολέμησε τις αιρέσεις και την εκκοσμίκευση της Εκκλησίας. Έδωσε μεγάλο βάρος στα κηρύγματά του. Το τεράστιο συγγραφικό του έργο δεν μπορεί να παρουσιαστεί βεβαίως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι ο πολυώνυμος και πολυτάλαντος διδάσκαλος.
Κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, η ζωή του χριστιανού δεν πρέπει να είναι προσκολλημένη στα κοσμικά. Ο μεγάλος ασκητής Πατριάρχης διώχθηκε από τους αντιπάλους τους γιατί «δεν τους έστρωνε χαλιά και δεν χόρτασε τις κοιλιές τους». Κουβάλησε τον σταυρό της μαρτυρικής εξορίας με κάποιους κηρυναίους να τον βοηθούν και να τον συμπαρίστανται. Ανεξίκακος όπως ο Χριστός, παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό με το συγκλονιστικό «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν».
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του π. Θεοδώρου, ακολουθούν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις του κοινού στις οποίες όπως λέει και ο ίδιος, ως δάσκαλος χαίρεται να απαντά.

Ομιλία π. Θεοδώρου Ζήση στην Κόρινθο, περί του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης - Ομιλία στην Κόρινθο περί του Αγ. Ιω. Χρυσοστόμου [ΒΙΝΤΕΟ 2015] Προσκεκλημένος των Χριστιανικών Συλλόγων της Κορίνθου «Ο Απόστολος Παύλος» και «Απόστολος Θωμάς», ο Πρωτοπρεσβύτερος Ομότιμος Καθηγητής π. Θεόδωρος Ζήσης παρέστη σε εκδήλωση προς τιμήν των αγίων Τριών Ιεραρχών στην Κόρινθο, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, και απηύθυνε ομιλία με θέμα «Το μεγαλείο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου». Από το σημείο 52΄00΄΄ ακολουθούν ερωτήσεις του κοινού και απαντήσεις του π. Θεοδώρου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσική κάλυψη από τη χορωδία της «Μικρασιατικής Στέγης». http://www.impantokratoros.gr/A5779422.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Η ποταπή ροχάλα της Τατιάνας στο συλλαλητήριο μας [ΒΙΝΤΕΟ] - Ανοιχτή επιστολή στον Ιβάν Σαββίδη

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ξεβράκωμα πραγματικὸ στὴν ἐκπομπὴ ΤΑΤΙΑΝΑ live, τοῦ Ε καναλιοῦ τοῦ Ἰβὰν Σαββίδη. Ἡ σαχλαμάρα καὶ ἡ ἀηδία μαζί. Τὸ ρεζιλίκι τῶν χειροκροτημάτων, ἄμυαλων μισθοφόρων, ὑβριστῶν καὶ χλευαστῶν τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καὶ τῆς φιλτάτης μας Μακεδονίας. Τώρα ποὺ ὁ πόνος μᾶς ἔχει κυριεύσει ὅλους γιὰ τὴν προδιαγεγραμένη προδοσία τῶν κυβερνώντων γιὰ τὸ ἱερὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, μία ἡ Τατιάνα ποὺ δὲ σέβεται τὴν ἡλικία της, δὲ σέβεται τοὺς τηλεθεατὲς της, δὲ σέβεται τὴ δουλειά της, παίζει μὲ τὶς ἀντοχὲς μας, καὶ μία ἡ Λίλα, μὲ τὰ παρτσακλά της ἀστεία ποὺ ἐξέπεμπαν βρῶμα ἀπὸ τὸ κανάλι. Παρακατιανὲς καὶ χαμερπὲς εἰκόνες ποὺ προκαλοῦν.  Ἡ ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Ἰβὰν Σαββίδη ποὺ ἀκολουθεῖ θὰ ἔχει ἀποτέλεσμα, ἐλπίζουμε… Ἂς πιέσει καὶ κάθε συνειδητοποιημένος ΠΑΟΚτσής...