Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Η νηστεία ομορφαίνει την ψυχή και σ’ αυτήν θα κατοικήσει ο Θεός» π. Θεόδωρος Ζήσης - Κατηχήσεις για την περίοδο της Νηστείας του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Κατηχήσεις για την περίοδο της Νηστείας του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου (video - 2015).jpg
Θέματα ανάρτησης: Συμβουλές για την περίοδο της νηστείας, Να προσευχόμαστε για όσους ζουν στην αμαρτία και στην αίρεση, Το πολίτευμα των μοναχών, Οι νηστεύοντες χρειάζονται ενίσχυση από τους διδασκάλους τους όπως οι αθλητές στο στάδιο, Αποχή από αυτά που φαίνονται ωραία
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Κείμενα από την Μικρά Κατήχηση του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, που έχουν σχέση με την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μας παρουσιάζει στο σημερινό βίντεο ο π. Θεόδωρος Ζήσης. Είναι σύντομες ομιλίες τις οποίες απηύθυνε ο Άγιος τέτοια περίοδο, 3 ή 4 φορές την εβδομάδα, στους περίπου χίλιους μοναχούς της Ι. Μονής Στουδίου. Αναφέρεται σε μοναχικά θέματα, που αφορούν όμως όλους τους χριστιανούς.
Ενθαρρύνει τους μοναχούς και τους υπενθυμίζει ότι ο Θεός τους επέλεξε από τόσους ανθρώπους και τους έφερε στο μοναστήρι. Ενώ στον κόσμο είναι σπάνιο να βρεθεί αυτή η μοναχική ζωή, περνούν οι μέρες και ο χρόνος όλο με μέριμνες και φροντίδες που δεν αφήνουν τον άνθρωπο να αναπνεύσει.
Αναφέρει εδώ τον φοβερό λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου για όλα αυτά ότι μετά δυσκολίας θα σωθεί ένα μικρό κομμάτι από τον κόσμο. Και λέγει στους μοναχούς ότι πρέπει να λυπούνται για όλους αυτούς που χάνονται γιατί είναι αδελφοί και ομόπιστοι. Τους παρακινεί να προσεύχονται για όλους και όσους είναι μακρυά από τον Θεό και κάνουν ανήθικη ζωή, που ζουν σε αιρέσεις κλπ.
Σε μια άλλη κατήχηση, αναφέρει ότι αληθινή νηστεία για τον μοναχό είναι η εκκοπή του ιδίου θελήματος. Να κάνει ό,τι του λέει ο Γέροντας. Από όλα τα άλλα κατορθώματα, η υπακοή υπερτερεί όλων και ισοδυναμεί με μαρτύριο. Τους παροτρύνει να δέχονται ευχάριστα το δώρο της νηστείας, με ησυχία, να μην αφήνουν τον διάβολο να εισέλθει στο νου, να είναι κύριοι του εαυτού τους.
Στην επόμενη κατήχηση, συγκρίνοντας την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με όλο το υπόλοιπο έτος, την παρομοιάζει με λιμάνι χωρίς φουρτούνες στο οποίο οι άνθρωποι απολαμβάνουν πνευματική γαλήνη. Όχι μόνο για τους Μοναχούς, αλλά για όλους, άρχοντες, φτωχούς, μικρούς και μεγάλους, ο καιρός της Σαρακοστής είναι σωτήριος καιρός. Πόλεις και χωριά, συστέλλονται από θορύβους, και στη θέση τους ακούγονται ψαλμωδίες και προσευχές. Και βλέποντας αυτά ο Θεός συγχωρεί τα παραπτώματά μας.
Μας λέγει στο σημείο αυτό ο π . Θεόδωρος, ότι στο Βυζάντιο δεν έτρωγε κανένας κρέας την περίοδο αυτή. Έκλειναν τα κρεοπωλεία.
Ας μιλήσουν στα κηρύγματά τους οι επίσκοποι και οι παπάδες στο λαό για τη νηστεία, λέγει ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης. Σήμερα ποιοι επίσκοποι και ποιοι παπάδες μιλάνε στον λαό για αλάδωτη νηστεία και για τριήμερα; Όπως οι αθλητές στο στάδιο χρειάζονται ενίσχυση, έτσι και οι νηστεύοντες χρειάζονται πνευματική ενίσχυση.
Η νηστεία είναι ανακαινισμός της ψυχής, ομορφαίνει την ψυχή και σ’ αυτήν θα κατοικήσει ο Θεός. Με χαρά πρέπει να την υποδεχτούμε και να μη στενοχωριόμαστε που έχουμε λίγα πράγματα στο τραπέζι μας.
Ας απέχουμε από την ακηδία, την τεμπελιά και από τα πάθη αυτά που μας φαίνονται όμορφα. Από τους Πρωτόπλαστους μέχρι τώρα, το ίδιο παθαίνουν όλοι μας λέγει ο Άγιος, εξαπατούνται από τον διάβολο με αυτά που φαίνονται ωραία. Ξέρει να μετασχηματίζει το κακό σε καλό, το πικρό σε γλυκό και μ’ όλες αυτές τις πλάνες ξεγελά τον κόσμο. Εμείς όμως οφείλουμε να κάνουμε τον αγώνα μας, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον, προσδοκώντας την Ανάσταση.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κατηχήσεις για την περίοδο της Νηστείας του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015 (28/2/2015) http://impantokratoros.gr/D3D250AE.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.