Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Κατάργηση θρησκευτικού όρκου – Ποια είναι τα κίνητρα;» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Θρησκευτικός Όρκος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήση - Ο Θρησκευτικός Όρκος (video-2015).png
Θέματα ανάρτησης: Ο θρησκευτικός όρκος και η αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί, Πότε ξεκίνησε το πρόβλημα, Ο όρκος είναι μια παραδοχή ότι πάνω απ’ όλα είναι ο Θεός, Αυτοί που θέλουν να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος το κάνουν από ευσέβεια; Στοιχεία από την ελληνική και εκκλησιαστική ιστορία, Τι μας λέγει ο Άγιος Νεκτάριος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Στο βίντεο που παρακολουθούμε στη συνέχεια, ο π. Θεόδωρος ομιλεί για τον θρησκευτικό όρκο, ένα πολύ παλαιό θέμα, το οποίο έχει διχάσει ακόμα και τους θεολόγους και χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι θέλουν να πάρουν θέση.
Το θέμα αυτό προέκυψε μετά από την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους, ενώ ενωρίτερα κατά τη διάρκεια του αγώνος, δεν υπήρχε κανένα ζήτημα. Υπάρχουν αμέτρητες αναφορές σε ορκωμοσίες και κείμενα πίστεως και ελευθερίας.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά την έλευση των Βαυαρών στη Χώρα μας. Προέκυψαν αντιπαραθέσεις και υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με αυτό. Παρά τη διχογνωμία, ο θρησκευτικός όρκος καθιερώθηκε και δεν δημιουργούσε πρόβλημα συνειδήσεως σε κανέναν διότι ήταν κάτι εξαιρετικό.
Η απαγόρευση που υπάρχει στο Ευαγγέλιο, καταλήγουν όλοι ότι αναφέρεται στις μεταξύ μας ορκωμοσίες, όχι όταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις μας ζητά η Πολιτεία να ορκιστούμε.
Η καλύτερη και η πιο συνετή είναι η θέση του Αγίου Νεκταρίου, την οποία μας παρουσιάζει εδώ ο π. Θεόδωρος.
Το θέμα ξαναήρθε στην επικαιρότητα πριν από 40 χρόνια, όταν στον πολιτικό χώρο, άρχισε με τους σοσιαλιστές και τους άθεους  να αμφισβητείται η παράδοση της Εκκλησίας. Με επίσημες τοποθετήσεις απαιτούσαν και απαιτούν οι πολιτικοί μας, να καταργηθούν πολλά, μεταξύ αυτών και ο θρησκευτικός όρκος.
Με το πολύ λεπτό θέμα του θρησκευτικού όρκου ασχολείται λοιπόν στην ομιλία του αυτή ο σεβαστός π. Θεόδωρος, και μας δίνει μια συνολική εικόνα με στοιχεία από την ελληνική και εκκλησιαστική ιστορία και από θεολογικές μελέτες. Κλείνοντας μας θυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις δύο Αρχιερέων της Εκκλησίας μας για τον θρησκευτικό όρκο και την κατάργησή του. Ας παρακολουθήσουμε το πολύ ενδιαφέρον αυτό βίντεο ώστε να αντιληφθούμε πού έγκειται η διχογνωμία.

π. Θεόδωρος Ζήσης -  Ο Θρησκευτικός Όρκος [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 (3/1/2015) http://www.impantokratoros.gr/A5779422.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…