«Κατάργηση θρησκευτικού όρκου – Ποια είναι τα κίνητρα;» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Θρησκευτικός Όρκος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήση - Ο Θρησκευτικός Όρκος (video-2015).png
Θέματα ανάρτησης: Ο θρησκευτικός όρκος και η αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί, Πότε ξεκίνησε το πρόβλημα, Ο όρκος είναι μια παραδοχή ότι πάνω απ’ όλα είναι ο Θεός, Αυτοί που θέλουν να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος το κάνουν από ευσέβεια; Στοιχεία από την ελληνική και εκκλησιαστική ιστορία, Τι μας λέγει ο Άγιος Νεκτάριος
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Στο βίντεο που παρακολουθούμε στη συνέχεια, ο π. Θεόδωρος ομιλεί για τον θρησκευτικό όρκο, ένα πολύ παλαιό θέμα, το οποίο έχει διχάσει ακόμα και τους θεολόγους και χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι θέλουν να πάρουν θέση.
Το θέμα αυτό προέκυψε μετά από την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους, ενώ ενωρίτερα κατά τη διάρκεια του αγώνος, δεν υπήρχε κανένα ζήτημα. Υπάρχουν αμέτρητες αναφορές σε ορκωμοσίες και κείμενα πίστεως και ελευθερίας.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά την έλευση των Βαυαρών στη Χώρα μας. Προέκυψαν αντιπαραθέσεις και υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με αυτό. Παρά τη διχογνωμία, ο θρησκευτικός όρκος καθιερώθηκε και δεν δημιουργούσε πρόβλημα συνειδήσεως σε κανέναν διότι ήταν κάτι εξαιρετικό.
Η απαγόρευση που υπάρχει στο Ευαγγέλιο, καταλήγουν όλοι ότι αναφέρεται στις μεταξύ μας ορκωμοσίες, όχι όταν σε εξαιρετικές περιπτώσεις μας ζητά η Πολιτεία να ορκιστούμε.
Η καλύτερη και η πιο συνετή είναι η θέση του Αγίου Νεκταρίου, την οποία μας παρουσιάζει εδώ ο π. Θεόδωρος.
Το θέμα ξαναήρθε στην επικαιρότητα πριν από 40 χρόνια, όταν στον πολιτικό χώρο, άρχισε με τους σοσιαλιστές και τους άθεους  να αμφισβητείται η παράδοση της Εκκλησίας. Με επίσημες τοποθετήσεις απαιτούσαν και απαιτούν οι πολιτικοί μας, να καταργηθούν πολλά, μεταξύ αυτών και ο θρησκευτικός όρκος.
Με το πολύ λεπτό θέμα του θρησκευτικού όρκου ασχολείται λοιπόν στην ομιλία του αυτή ο σεβαστός π. Θεόδωρος, και μας δίνει μια συνολική εικόνα με στοιχεία από την ελληνική και εκκλησιαστική ιστορία και από θεολογικές μελέτες. Κλείνοντας μας θυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις δύο Αρχιερέων της Εκκλησίας μας για τον θρησκευτικό όρκο και την κατάργησή του. Ας παρακολουθήσουμε το πολύ ενδιαφέρον αυτό βίντεο ώστε να αντιληφθούμε πού έγκειται η διχογνωμία.

π. Θεόδωρος Ζήσης -  Ο Θρησκευτικός Όρκος [ΒΙΝΤΕΟ-2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 (3/1/2015) http://www.impantokratoros.gr/A5779422.el.aspx