Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Τα πάντα είναι ευκαιρία για πνευματική βιωτή [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2014]

Τα πάντα είναι ευκαιρία για πνευματική βιωτή.jpg
 "2ο ΜΑΘΗΜΑ" 22-10-2014
Ορισμένα από τα βασικά θέματα της ανάρτησης είναι τα εξής: Πεποίθηση των χριστιανών της εποχής μας είναι ότι δεν υπάρχει κάτι πέρα απ’ αυτή τη ζωή, Είμαστε υλιστές και ζούμε εντελώς κοσμικά, Μερικοί λένε με αγαθότητα αν ερχόταν ο ίδιος ο Χριστός να μου το πει θα το πίστευα, οι περισσότεροι όμως το λένε βλάσφημα, με απιστία ότι δεν υπάρχει τίποτα,  Βολευόμαστε στη συμβατική ζωή του χριστιανού, Δεν αναζητούμε το άυλο, Δεν αφουγκραζόμαστε τον ήχο της φωνής των Αγίων, Αν είσαι απλός ο Θεός θα σου δώσει περισσότερα, Όσο πηγαίνεις με υπερήφανο λογισμό, δεν θα πάρεις ποτέ, Διδαχές από τον Άγιο Ιωάννη της Κροστάνδης, πώς ο ίδιος ενεργοποιεί την κίνηση της ψυχής ακούγοντας τα λόγια της Εκκλησίας, Όλα στους αγίους ανθρώπους ενεργοποιούν τη διάθεση να ζήσουν πνευματικά.
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα ομιλίας του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη που έγινε στα πλαίσια της "μαχητικής Ομιλίας" (22-10-2014), στη ανοιχτή σύναξη όλων των ενηλίκων η οποία πραγματοποιείται (τώρα πια ΟΧΙ) στις αίθουσες κατηχήσεως του Ιερού Βυζαντινού Ναού Προφήτου Ηλιού Θεσσαλονίκης, κάθε Τετάρτη στις 7:00μ.μ.
Ο π. Νικόλαος μας μιλά για την πεποίθηση πολλών δυστυχώς χριστιανών ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από αυτή τη ζωή. Μπορεί να κάνουμε τον σταυρό μας, μπορεί να ζητάμε την βοήθεια της Παναγίας σε μια δύσκολη στιγμή αλλά ζούμε σ’ αυτήν εδώ τη ζωή, εντελώς κοσμικά, χωρίς να αναζητούμε το παραπάνω, το άυλο.
Μπορεί πολλοί να λένε με αγαθότητα ότι αν κατέβαινε ο ίδιος ο Χριστός να μου το πει, θα τον πίστευα. Οι περισσότεροι όμως το λένε με απιστία, βλάσφημα, ότι αυτά δεν συμβαίνουν, ότι είναι λόγια των παπάδων.
Μας λέγει όμως ότι και ως πιστά μέλη της Εκκλησίας του Χριστού δεν αναζητούμε το άυλο. Μάλιστα μας λοιδορούν ότι έχουμε μόνο γνώσεις και καθόλου εμπειρία. Βολευόμαστε στη συμβατική ζωή του χριστιανού χωρίς πραγματικά να αναζητούμε το παραπάνω.
Όπως έχει πει και σε άλλη ομιλία του, ούτε για τα πρακτικά πράγματα δεν ενδιαφερόμαστε, όπως να προγραμματίσουμε τη ζωή μας ώστε να μεταλαμβάνουμε τακτικά. Και αν δεν έχουμε τακτοποιήσει ένα τέτοιο χειροπιαστό πράγμα πώς θα αναζητήσουμε το άυλο, πώς θα αφουγκραστούμε τον ήχο της φωνής των Αγίων;
Μας λέγει ο π. Νικόλαος ότι δεν σκύβουμε μέσα μας, δεν ακούμε τη φωνή της Δημιουργίας, τη φωνή των Αγίων Αγγέλων, τη φωνή της συνείδησής μας.
Από το βιβλίο «Η εν Χριστώ ζωή μου», μας μεταφέρει τι λέγει ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης για το θέμα αυτό. Μιλώντας για την συνεχή παρουσία των Αγίων στη ζωή μας, μας λέει παραδείγματα από την  εμπειρία του, πώς όταν ψάλλουν οι ψάλτες, αυτός ακούει την Θεοτόκο και τους Αγίους να ψάλλουν τις ωδές τους μέσα στην εκκλησία.
Μιλά ο Άγιος για την αθανασία της ανθρώπινης ψυχής, για όλους εκείνους τους ανθρώπους που τελείωσαν τον επίγειο βίο τους κι όμως εξακολουθούν να μας  μιλούν να μας διδάσκουν και να μας συγκινούν. Όπως ο αέρας είναι απαραίτητος για την ζωή του σώματος, έτσι και το Άγιο Πνεύμα είναι απαραίτητο για τη ζωή της ψυχής.
Μας εξηγεί πώς συμβαίνει οι Άγιοι να βλέπουν εμάς και τις ανάγκες μας και να ακούνε την προσευχή μας και μας συμβουλεύει στα καλά έργα των πιστών να ατενίζουμε το Φως του Χριστού και τι να κάνουμε όταν η καρδιά μας κλίνει προς το κακό και κινδυνεύει να αποσπαστεί από τον βράχο της πίστεως.
Στο τέλος ο π. Νικόλαος μας λέει πως ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, ενεργοποιεί την κίνηση της ψυχής ακούγοντας τα λόγια της Εκκλησίας και  μας συμβουλεύει  να είμαστε προσεκτικοί στα ακούσματα. Όλα στους αγίους ανθρώπους ενεργοποιούνε τη διάθεση να ζήσουν πνευματικά.
Και κλείνοντας αυτή την ομιλία του ο π. Νικόλαος μας συμβουλεύει, με την απλότητα και την γλυκύτητα των αγίων, ότι μπορούμε να τα βλέπουμε όλα σαν ευκαιρία αναζήτησης του θείου και ευκαιρία να βιώσουμε το θείο.  Όπως οι άγιοι που όλα τα χρησιμοποιούν για να μιλήσουν και να τους μιλήσει ο Θεός.
Στο τέλος του αποσπάσματος αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Γέροντα Αγάθωνα της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου, μας υπόσχεται μια ειδική ευλογία, με την ευκαιρία της επετείου των 35 χρόνων ηγουμενίας του.
Όπου και αν βρισκόμαστε λοιπόν, με την ευχή τους να πορευόμαστε, να ζούμε και να σκεφτόμαστε ότι είμαστε στον Παράδεισο. Αμήν.
(Ολόκληρο το απομαγνητοφωνημένο κείμενο βρίσκεται εδώ)

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Τα πάντα είναι ευκαιρία για πνευματική βιωτή [ΚΕΙΜΕΝΟ & ΒΙΝΤΕΟ 2014]
"2ο ΜΑΘΗΜΑ" 22-10-2014
- Στις αίθουσες κατηχήσεως του Ιερού Βυζαντινού Ναού Προφήτου Ηλιού Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της "μαχητικής Ομιλίας" στη ανοιχτή σύναξη όλων των ενηλίκων.
Ομιλητής είναι ο πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Η ποταπή ροχάλα της Τατιάνας στο συλλαλητήριο μας [ΒΙΝΤΕΟ] - Ανοιχτή επιστολή στον Ιβάν Σαββίδη

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ξεβράκωμα πραγματικὸ στὴν ἐκπομπὴ ΤΑΤΙΑΝΑ live, τοῦ Ε καναλιοῦ τοῦ Ἰβὰν Σαββίδη. Ἡ σαχλαμάρα καὶ ἡ ἀηδία μαζί. Τὸ ρεζιλίκι τῶν χειροκροτημάτων, ἄμυαλων μισθοφόρων, ὑβριστῶν καὶ χλευαστῶν τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καὶ τῆς φιλτάτης μας Μακεδονίας. Τώρα ποὺ ὁ πόνος μᾶς ἔχει κυριεύσει ὅλους γιὰ τὴν προδιαγεγραμένη προδοσία τῶν κυβερνώντων γιὰ τὸ ἱερὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, μία ἡ Τατιάνα ποὺ δὲ σέβεται τὴν ἡλικία της, δὲ σέβεται τοὺς τηλεθεατὲς της, δὲ σέβεται τὴ δουλειά της, παίζει μὲ τὶς ἀντοχὲς μας, καὶ μία ἡ Λίλα, μὲ τὰ παρτσακλά της ἀστεία ποὺ ἐξέπεμπαν βρῶμα ἀπὸ τὸ κανάλι. Παρακατιανὲς καὶ χαμερπὲς εἰκόνες ποὺ προκαλοῦν.  Ἡ ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Ἰβὰν Σαββίδη ποὺ ἀκολουθεῖ θὰ ἔχει ἀποτέλεσμα, ἐλπίζουμε… Ἂς πιέσει καὶ κάθε συνειδητοποιημένος ΠΑΟΚτσής...