Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Αρχή αρίστη πάντων μεν Θεός, αρετών δε η ευσέβεια» π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα επι τη εορτή των Τριών Ιεραρχών (mp3-2015).png
Θέματα ανάρτησης: Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες και η συμβολή τους στην διατήρηση της πνευματικής πορείας του γένους μας, Η θεοσέβεια και η αρετή των Ελλήνων, λειτούργησαν ως σύνδεσμος χριστιανισμού και ελληνισμού, Σήμερα στα σχολεία διδάσκεται η ανηθικότητα, Οι Αρχαίοι Έλληνες καταδίκαζαν την αθεΐα, Σήμερα μας κυβερνούν άθεοι πολιτικοί, Ποιος ο ρόλος της Ιεραρχίας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Το Γένος μας και η Εκκλησία μας, τιμά τους Αγίους Τρείς Ιεράρχες ως προστάτες της παιδείας γιατί κατ’ εξοχήν χαρακτηρίζονται από την διπλή παιδεία, ανθρώπινη και θεία και γιατί έπρατταν αυτά τα οποία εδίδασκαν.
Στο κήρυγμα που εκφώνησε ο π. Θεόδωρος στις 31/1/2015, μίλησε ακριβώς γι’ αυτή την διπλή παιδεία των Τριών Ιεραρχών αλλά και για τα κυρίαρχα γνωρίσματα του Έθνους μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα οποία λειτούργησαν ως σύνδεσμος χριστιανισμού και ελληνισμού.
Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες προφύλαξαν τον σύνδεσμο αυτό και συμπύκνωσαν την πνευματική πορεία του γένους μας, μια πορεία η οποία φαίνεται ότι διακόπτεται. Ο ελληνισμός χαρακτηριζόταν από δύο βασικά στοιχεία: την θεοσέβεια και την αρετή. Πουθενά σήμερα δεν γίνεται λόγος για αρετή.
Αναφερόμενος στο κατάντημά μας ως Έθνος, λέγει χαρακτηριστικά ο π. Θεόδωρος ότι στα σχολεία ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος γίνεται ενημέρωση των μαθητών εντός των αιθουσών, με την άδεια της εκπαιδευτικής αρχής, για τον έρωτα, για τα είδη του έρωτα, τις «απαραίτητες προφυλάξεις» κλπ. Η επιδίωξη της σαρκικής ηδονής έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Δεν διδάσκεται η αρετή αλλά η ανηθικότητα.
Εκφράζει τη λύπη του και την ανησυχία του για την σταδιακή αποχριστιανοποίηση του Έθνους. Πότε στην ιστορία του ελληνισμού δεν κυβερνηθήκαμε από άθεους πολιτικούς. Όπου δεν υπάρχει Θεός, όλα επιτρέπονται. Δυστυχώς η εορτή των Τριών Ιεραρχών έχει χάσει το νόημά της. Σιγά – σιγά θα καταργηθεί. Πού είναι η αρετή; Πού είναι η δικαιοσύνη;
Υπήρχαν πάντα άθεοι στην πορεία του Έθνους μας αλλά ποτέ δεν κυβέρνησαν. Ήταν από τη φύση τους θεοσεβείς οι Έλληνες. Στην Αρχαία Ελλάδα καταδίκαζαν την αθεΐα. Μας μεταφέρει ορισμένα παραδείγματα σχετικά με αυτό. Οι Αρχαίοι Έλληνες με αυτή την προπαιδεία της ευσεβείας και της αρετής, αγκάλιασαν τον Χριστιανισμό και ο Χριστιανισμός έμεινε μέσα στη φύση όλων μας.
Οι Τρεις Ιεράρχες αυτή την φύση εκφράζουν, αυτή τη σύνθεση χριστιανισμού και ελληνισμού. Υπέρ βωμών και εστιών οι Αρχαίοι Έλληνες, για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία οι Νέοι Έλληνες.
Λυπηρή διαπίστωση είναι ότι αντί να ξεσηκωθούν εναντίον των αθέων αυτοί που βρίσκονται στην Ιεραρχία, κάθονται και τους ευλογούν. Αντί να γίνει πνευματικός σεισμός με όλα αυτά τα πρωτοφανή, βρέθηκαν Μητροπολίτες να δικαιολογήσουν την επιλογή της νέας Κυβέρνησης να μην ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.
Ας παρακαλέσουμε τους τρεις μεγίστους φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος να μην επιτρέψουν να οδηγηθεί το Έθνος μας σε πνευματική κατάπτωση. Αμήν.

π. Θεόδωρος Ζήσης -  Κήρυγμα επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (30/1/2015) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:29:10- Μέγεθος 26,7MB (31/1/2015) http://impantokratoros.gr/E763890F.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…