Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Η Ευγνωμοσύνη του λεπρού και ο έλεγχος της γνησιότητας της ζωής των Ιερωμένων [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ KEIMENO 2015]

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Η Ευγνωμοσύνη του λεπρού και ο έλεγχος της γνησιότητας της ζωής των Ιερωμένων [ΒΙΝΤΕΟ 2015].jpg
Ορισμένα από τα βασικά θέματα της ανάρτησης είναι τα εξής: 
Ο αχόρταγος, αγνώμονας και απαθής άνθρωπος απέναντι στα Θεία Δώρα, Ο Θεός δίνει ό,τι είναι συμφέρον για τη ψυχή και τη σωτηρία μας, Ευθύνη όλων των Χριστιανών για μνημόνευση και εξέταση της ζωής και των λόγων των διδασκάλων μας, Αποστόλων, Επισκόπων και ιερέων, Η Εκκλησία μας θαυματουργεί και στους τωρινούς χρόνους, Ευχαριστίες στον Θεό.
(Η περίληψη και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξης” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Την Κυριακή 18/01/2015, του Αγίου Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας, ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μανώλης λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος  (στην οδό Ιασωνίδου) της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης και τον απολαύσαμε στο κήρυγμά του να ερμηνεύει την ευαγγελική περικοπή, που αναφέρεται στη θεραπεία των δέκα λεπρών.
Οι σημερινοί άνθρωποι, μας διηγείται ο π. Νικόλαος, είναι όπως οι λεπροί αυτής της περικοπής.  Είναι αχόρταγοι, απαθείς και λησμονούν τις δωρεές του Θεού στη ζωή τους.  Είναι αγνώμονες και ανώριμοι πνευματικά, ώστε να μη μπορούν να αντιληφθούν ότι ακόμη και οι θλίψεις που επιτρέπει ο Θεός να έχουμε στη ζωή μας, είναι μεγάλα αγαθά.
Αναφέρεται στο λαό του Ισραήλ, που όσο είχε την ανάγκη του Θεού, παρακαλούσε να θαυματουργήσει, να του τα δώσει όλα και αμέσως μετά από λίγο, ξεχνούσε τα πάντα και πάλι έπεφτε στην αμαρτία.  Οι σημερινοί Χριστιανοί, πρέπει να εκτιμούμε τα πάντα, να δοξάζουμε τον Κύριο για ό,τι κι αν βιώνουμε και να κατανοήσουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα συμβαίνουν για την πνευματική μας πρόοδο, το συμφέρον της ψυχής μας, έστω κι αν δεν το κατανοούμε.
Στη συνέχεια, μας ομιλεί για τους μεγάλους διδασκάλους μας, τους Αποστόλους, τους Επισκόπους, τους ιερείς, πως οφείλουμε να τους μνημονεύουμε, να εξετάζουμε τη ζωή τους και να τους μιμούμαστε.  Να ελέγχουμε τη γνησιότητα των λόγων και της ζωής τους και αν μεταδίδουν τον ίδιο Χριστό, ατόφιο στις επόμενες γενιές.  Μας βάζει προ των ευθυνών μας, για να μη δεχόμαστε αλλότριες διδασκαλίες.  Παράλληλα, μας διδάσκει ότι ακόμη και σήμερα η Εκκλησία μας θαυματουργεί, όπως ο Χριστός τότε, τώρα και για πάντα στους αιώνες, μέσω των Αγίων της, φανερών και αφανών.
Τελειώνοντας, μας συμβουλεύει να βοά η καρδιά μας ευχαριστίες προς το Θεό και στο μεγαλείο Του και να Τον ευγνωμονούμε για τις άπειρες δωρεές Του και τις ευεργεσίες Του.
Παραθέτουμε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της Ομιλίας, ευχόμενοι σε όλους, ψυχική ωφέλεια και την βοήθεια εξ'  ύψους!
Πατώντας Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό Βίντεο.