Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

''Οι επίσκοποι που είναι οικουμενιστές, δεν είναι διάδοχοι των Αποστόλων'' π. Θεόδωρος Ζήσης - Συμπλήρωμα του κηρύγματος για τον Μέγα Αθανάσιο [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & BINTEO 2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης -Συμπλήρωμα του κηρύγματατος για τον Μέγα Αθανάσιο (video-2015).png
Θέματα ανάρτησης: Αθανάσιον επαινών, αρετήν επαινέσομαι, Σε θέματα πίστεως δεν υπάρχουν δικαιοδοσίες, Η πνευματική ανομβρία της εποχής και η ιερωσύνη του ως πηγή και ζωή της Εκκλησίας, Η αποστολική διαδοχή δεν αρκεί να είναι χρονική, πρέπει να υπάρχει κυρίως διαδοχή στην ευσέβεια, Το μεν γαρ ομόγνωμον και ομόθρονον, το δε αντίδοξον και αντίθρονον
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Σε προηγούμενη ανάρτηση, ακούσαμε τον π. Θεόδωρο να μας ομιλεί για τον Μέγα Αθανάσιο, στο κήρυγμά του το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ. Ως συμπλήρωμα σε αυτό, μας παρουσιάζει και μας εξηγεί στη συνέχεια, το πρώτο μέρος από τον θαυμάσιο εγκωμιαστικό λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον Άγιο Αθανάσιο.
Είναι το ίδιο να αναφερθείς στην αρετή και να επαινέσεις τον Αθανάσιο. Εγκωμιαστικός λόγος αλλά και πατερική διδαχή συνάμα, καθώς μας ομιλεί με την γλυκύτητα της ορθόδοξης κατήχησης, για το μεγαλύτερο δώρο απ’ όλα όσα μας χαρίζει ο Θεός, το οποίο είναι το να Τον πλησιάζουμε και να γινόμαστε οικείοι Του.
Κάνει συγκρίσεις μεταξύ του ηλιακού φωτός και του Θείου Φωτός και εκεί μας λέγει ο Άγιος Γρηγόριος πως όταν κάποιος φτάσει στον Θεό, τότε σταματά κάθε έφεσις, κάθε επιθυμία, κάθε αναζήτηση γιατί δεν υπάρχει τίποτε υψηλότερο για να επιθυμήσει ο άνθρωπος.
Μακάριος είναι όποιος κατάφερε να ξεπεράσει την συζυγία σάρκας και πνεύματος, να ξεφύγει από τη λάσπη των υλικών πραγμάτων, την καλοπέραση και να δει το Φως του Θεού.
Λίγοι είναι αυτοί που τα φιλοσοφούν αυτά, ένας εκ των οποίων είναι και ο Άγιος Αθανάσιος, μας λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Μας απαριθμεί τις πνευματικές ομορφιές των Αγίων που μιμήθηκε ο Μέγας Αθανάσιος, τα στοιχεία που έλαβε από τον καθένα και μερικές φορές τα μιμήθηκε όλα. Άλλους δε τους ξεπέρασε στην πράξη.
Θαυμάσιος εγκωμιαστικός λόγος, και ωφέλιμος τόσο γιατί ερχόμαστε σε επαφή με κείμενα Αγίων Πατέρων αλλά και για να μάθουμε τα γνωρίσματα, πώς πρέπει δηλαδή να είναι αυτοί που προΐστανται του πιστού λαού, σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας.
Να γνωρίζουμε ότι όταν πρόκειται για θέματα πίστεως, δεν υπάρχουν δικαιοδοσίες. Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Μέγας Αθανάσιος, όταν έγιναν Επίσκοποι, στα μάτια τους είχαν όλη την Οικουμένη, όχι μόνο την περιφέρειά τους. Ενώ τώρα αν κάποιος από μια Μητρόπολη επισημάνει μια αίρεση που συμβαίνει σε μια άλλη Μητρόπολη, του λένε να μην ανακατεύεται.
Όταν ασθενεί η ιερωσύνη, όταν ξεψυχά, όπως στις ημέρες μας συμβαίνει και το αναγνωρίζουν αυτό οι Επίσκοποί μας, ο Θεός στέλνει την κατάλληλη ώρα, τον κατάλληλο άνθρωπο και ο Λόγος βρίσκει τον σύμμαχό Του. Έτσι βρήκε ο Χριστός σύμμαχο τον Αθανάσιο.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος επαινεί το ότι εξελέγη Επίσκοπος ο Μέγας Αθανάσιος, με την ψήφο του όλου του λαού. Και μας εξηγεί πως η αποστολική διαδοχή δεν αρκεί να είναι μόνο χρονική. Οι διάδοχοι των Αποστόλων πρέπει να είναι κυρίως διάδοχοι προς την ευσέβεια. Όπου διακόπτεται η συνέχεια της πίστεως, δεν υπάρχει διαδοχή. Διάδοχος των Αποστόλων δεν είναι εκείνος ο οποίος βιάζει με διάφορους τρόπους την ψήφο για να γίνει Επίσκοπος, αλλά ο βιαζόμενος, αυτός που τον κάνουν με το ζόρι Επίσκοπο.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Συμπλήρωμα του κηρύγματος για τον Μέγα Αθανάσιο [BINTEO 2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 (23/1/2015) http://www.impantokratoros.gr/5C8FF417.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Η ποταπή ροχάλα της Τατιάνας στο συλλαλητήριο μας [ΒΙΝΤΕΟ] - Ανοιχτή επιστολή στον Ιβάν Σαββίδη

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ξεβράκωμα πραγματικὸ στὴν ἐκπομπὴ ΤΑΤΙΑΝΑ live, τοῦ Ε καναλιοῦ τοῦ Ἰβὰν Σαββίδη. Ἡ σαχλαμάρα καὶ ἡ ἀηδία μαζί. Τὸ ρεζιλίκι τῶν χειροκροτημάτων, ἄμυαλων μισθοφόρων, ὑβριστῶν καὶ χλευαστῶν τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καὶ τῆς φιλτάτης μας Μακεδονίας. Τώρα ποὺ ὁ πόνος μᾶς ἔχει κυριεύσει ὅλους γιὰ τὴν προδιαγεγραμένη προδοσία τῶν κυβερνώντων γιὰ τὸ ἱερὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, μία ἡ Τατιάνα ποὺ δὲ σέβεται τὴν ἡλικία της, δὲ σέβεται τοὺς τηλεθεατὲς της, δὲ σέβεται τὴ δουλειά της, παίζει μὲ τὶς ἀντοχὲς μας, καὶ μία ἡ Λίλα, μὲ τὰ παρτσακλά της ἀστεία ποὺ ἐξέπεμπαν βρῶμα ἀπὸ τὸ κανάλι. Παρακατιανὲς καὶ χαμερπὲς εἰκόνες ποὺ προκαλοῦν.  Ἡ ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Ἰβὰν Σαββίδη ποὺ ἀκολουθεῖ θὰ ἔχει ἀποτέλεσμα, ἐλπίζουμε… Ἂς πιέσει καὶ κάθε συνειδητοποιημένος ΠΑΟΚτσής...