Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

''Οι επίσκοποι που είναι οικουμενιστές, δεν είναι διάδοχοι των Αποστόλων'' π. Θεόδωρος Ζήσης - Συμπλήρωμα του κηρύγματος για τον Μέγα Αθανάσιο [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & BINTEO 2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης -Συμπλήρωμα του κηρύγματατος για τον Μέγα Αθανάσιο (video-2015).png
Θέματα ανάρτησης: Αθανάσιον επαινών, αρετήν επαινέσομαι, Σε θέματα πίστεως δεν υπάρχουν δικαιοδοσίες, Η πνευματική ανομβρία της εποχής και η ιερωσύνη του ως πηγή και ζωή της Εκκλησίας, Η αποστολική διαδοχή δεν αρκεί να είναι χρονική, πρέπει να υπάρχει κυρίως διαδοχή στην ευσέβεια, Το μεν γαρ ομόγνωμον και ομόθρονον, το δε αντίδοξον και αντίθρονον
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Σε προηγούμενη ανάρτηση, ακούσαμε τον π. Θεόδωρο να μας ομιλεί για τον Μέγα Αθανάσιο, στο κήρυγμά του το οποίο μπορείτε να ακούσετε εδώ. Ως συμπλήρωμα σε αυτό, μας παρουσιάζει και μας εξηγεί στη συνέχεια, το πρώτο μέρος από τον θαυμάσιο εγκωμιαστικό λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον Άγιο Αθανάσιο.
Είναι το ίδιο να αναφερθείς στην αρετή και να επαινέσεις τον Αθανάσιο. Εγκωμιαστικός λόγος αλλά και πατερική διδαχή συνάμα, καθώς μας ομιλεί με την γλυκύτητα της ορθόδοξης κατήχησης, για το μεγαλύτερο δώρο απ’ όλα όσα μας χαρίζει ο Θεός, το οποίο είναι το να Τον πλησιάζουμε και να γινόμαστε οικείοι Του.
Κάνει συγκρίσεις μεταξύ του ηλιακού φωτός και του Θείου Φωτός και εκεί μας λέγει ο Άγιος Γρηγόριος πως όταν κάποιος φτάσει στον Θεό, τότε σταματά κάθε έφεσις, κάθε επιθυμία, κάθε αναζήτηση γιατί δεν υπάρχει τίποτε υψηλότερο για να επιθυμήσει ο άνθρωπος.
Μακάριος είναι όποιος κατάφερε να ξεπεράσει την συζυγία σάρκας και πνεύματος, να ξεφύγει από τη λάσπη των υλικών πραγμάτων, την καλοπέραση και να δει το Φως του Θεού.
Λίγοι είναι αυτοί που τα φιλοσοφούν αυτά, ένας εκ των οποίων είναι και ο Άγιος Αθανάσιος, μας λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Μας απαριθμεί τις πνευματικές ομορφιές των Αγίων που μιμήθηκε ο Μέγας Αθανάσιος, τα στοιχεία που έλαβε από τον καθένα και μερικές φορές τα μιμήθηκε όλα. Άλλους δε τους ξεπέρασε στην πράξη.
Θαυμάσιος εγκωμιαστικός λόγος, και ωφέλιμος τόσο γιατί ερχόμαστε σε επαφή με κείμενα Αγίων Πατέρων αλλά και για να μάθουμε τα γνωρίσματα, πώς πρέπει δηλαδή να είναι αυτοί που προΐστανται του πιστού λαού, σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας.
Να γνωρίζουμε ότι όταν πρόκειται για θέματα πίστεως, δεν υπάρχουν δικαιοδοσίες. Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Μέγας Αθανάσιος, όταν έγιναν Επίσκοποι, στα μάτια τους είχαν όλη την Οικουμένη, όχι μόνο την περιφέρειά τους. Ενώ τώρα αν κάποιος από μια Μητρόπολη επισημάνει μια αίρεση που συμβαίνει σε μια άλλη Μητρόπολη, του λένε να μην ανακατεύεται.
Όταν ασθενεί η ιερωσύνη, όταν ξεψυχά, όπως στις ημέρες μας συμβαίνει και το αναγνωρίζουν αυτό οι Επίσκοποί μας, ο Θεός στέλνει την κατάλληλη ώρα, τον κατάλληλο άνθρωπο και ο Λόγος βρίσκει τον σύμμαχό Του. Έτσι βρήκε ο Χριστός σύμμαχο τον Αθανάσιο.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος επαινεί το ότι εξελέγη Επίσκοπος ο Μέγας Αθανάσιος, με την ψήφο του όλου του λαού. Και μας εξηγεί πως η αποστολική διαδοχή δεν αρκεί να είναι μόνο χρονική. Οι διάδοχοι των Αποστόλων πρέπει να είναι κυρίως διάδοχοι προς την ευσέβεια. Όπου διακόπτεται η συνέχεια της πίστεως, δεν υπάρχει διαδοχή. Διάδοχος των Αποστόλων δεν είναι εκείνος ο οποίος βιάζει με διάφορους τρόπους την ψήφο για να γίνει Επίσκοπος, αλλά ο βιαζόμενος, αυτός που τον κάνουν με το ζόρι Επίσκοπο.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Συμπλήρωμα του κηρύγματος για τον Μέγα Αθανάσιο [BINTEO 2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 (23/1/2015) http://www.impantokratoros.gr/5C8FF417.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…