«Τί το εv σοί ξένον μυστήριον Παρθένε;» π. Θεόδωρος Ζήσης - Συμπλήρωμα στο κήρυγμα για τον Μνήστορα Ιωσήφ [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2014]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Συμπλήρωμα στο κήρυγμα για τον Μνήστορα Ιωσήφ.png

Θέματα ανάρτησης: Πώς οι υμνογράφοι της Εκκλησίας μας βλέπουν και ψυχογραφούν τον Μνήστορα Ιωσήφ, Οι αμφιβολίες που είχε στην αρχή, Πώς αντιμετώπισε μετά τον παράξενο τόκο.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!)
Στο ακόλουθο βίντεο ο π. Θεόδωρος μας λέγει ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία στο ήδη δημοσιευμένο κήρυγμα για τον Μνήστορα Ιωσήφ, από την υμνογραφία της Εκκλησίας μας.
Από το πολύ γνωστό στους ψάλτες αυτόμελο κάθισμα «Κατεπλάγη Ιωσήφ», μας εξηγεί ότι στην αρχή παρουσιάζεται έκπληκτος ο Ιωσήφ «το υπέρ φύσιν θεωρών», πώς είναι δυνατόν να μείνει έγκυος μια γυναίκα χωρίς συνάφεια ανδρός, αλλά μετά έγινε ο Μνήστωρ και Φύλαξ, μάρτυρας της παρθενίας της Θεοτόκου.
Επίσης από τα προεόρτια των Χριστουγέννων, από την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, στους πολύ όμορφους ύμνους που υπάρχουν εκεί, σε έναν από αυτούς η Παναγία απευθύνεται στον Ιωσήφ και του λέει να μη στενοχωριέται και κατσουφιάζει βλέποντας την εγκυμοσύνη της, γιατί θα δει το βρέφος που θα γεννήσει και θα το προσκυνήσει σαν Θεό.
Γέρος παρουσιάζεται ο Ιωσήφ και μέσα στους ύμνους όπως στο προεόρτιο απολυτίκιο «Απεγράφετο ποτέ, σύν τω πρεσβύτη Ιωσήφ». Ενώ τώρα τα έχουμε αλλοιώσει όλα και τον παρουσιάζουμε νεαρό, σα να είναι νεαρό ζεύγος η Παναγία και ο Ιωσήφ.
Και σε άλλο ύμνο ακούμε πάλι για την παράξενη εγκυμοσύνη (χωρίς άνδρα) και τον παράξενο τόκο (χωρίς πόνους) της Παναγίας μας.
Πιο κάτω, λέγει η Παναγία στον Υιόν της: Ήλιε πώς να σε κρύψω στα σπάργανα, πώς να γαλουχήσω τον Θεό που είναι τροφεύς όλης της Κτίσεως, πώς να κρατήσω στα χέρια μου Αυτόν που κρατά τα Σύμπαντα και πως σε βλέπω χωρίς φόβο, σαν παιδί μου, Θεέ μου που δεν τολμούν να σε βλέπουν οι Άγγελοι;
Ο υμνογράφος ψυχογραφεί επίσης τον Ιωσήφ στο «Τάδε λέγει Ιωσήφ προς την Παρθένον· Μαρία, τί το δράμα τούτο, ο εν σοί τεθέαμαι…». Τα έχει χαμένα ο Ιωσήφ εδώ στην αρχή, της λέγει ότι αντί να τον τιμήσει, τον ντρόπιασε τον μνηστήρα της και θα την κατηγορούσαν για ατιμία (οι Εβραίοι κατηγορούν ακόμη). Δεν μπορεί να υποφέρει τις κοροϊδίες των ανθρώπων γιατί ενώ την παρέλαβε από τους ιερείς του ναού άμεμπτη, τώρα τη βλέπει να είναι έγκυος.
Αλλά στη συνέχεια μας διαβάζει ο π. Θεόδωρος ένα απόσπασμα όπου οι άλλοι κοροϊδεύουν τον Ιωσήφ όμως αυτός απαντά θαρρετά, χωρίς αμφιβολίες πια, ότι είναι πεπεισμένος πως δεν είναι ένας συνηθισμένος τόκος, η Μαρία θα γεννήσει Θεό.
Και σε ένα άλλο, βλέποντας ο Ιωσήφ την ετοιμόγεννη κόρη, τους χορούς των Αγγέλων και όλα αυτά που συμβαίνουν, να θαυμάζει το παράξενο αυτό μυστήριο της Θεοτόκου.
Και τελευταίο μας αναφέρει αυτό όπου η Παναγία λέγει στον κατσουφιασμένο Ιωσήφ, να αφήσει κάθε φόβο και κάθε επιφύλαξη και να εννοήσει τον παράδοξο θαύμα και όταν θα γεννηθεί το βρέφος θα γεμίσει από χαρά και θα το προσκυνήσει ως Κτίστη του «Θεός κάτεισι γάρ επί γης δι έλεον, εν τη εμή μήτρα…».
Αυτά τα αποσπάσματα από τον θησαυρό της υμνογραφίας μας, τα παρουσιάζει ο π. Θεόδωρος, σαν ένα δείγμα του πώς οι υμνογράφοι βλέπουν και ψυχογραφούν τον Μνήστορα Ιωσήφ.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Συμπλήρωμα στο κήρυγμα για τον Μνήστορα Ιωσήφ [ΒΙΝΤΕΟ 2014]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014 (30/12/2014) http://impantokratoros.gr/3B9F3EDD.el.aspx