«Πυρ φλέγον και μάχαιρα κόπτουσα» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης (mp3-2015).png
Θέματα ανάρτησης: Ο Όσιος Θεοδόσιος βασικός οργανωτής του κοινοβιακού βίου της Παλαιστίνης και Στύλος της Ορθοδοξίας, Τα σημαντικότερα στοιχεία του βίου του, Η αυστηρή άσκηση και οι φοβεροί αγώνες του, Ήρεμος και πράος όταν δεν κινδύνευε η ευσέβεια, «πυρ φλέγον» και «μάχαιρα κόπτουσα» για θέματα πίστεως.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου! (π. Νικόλαος Μανώλης)
Το ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα είναι το Κυριακάτικο Κήρυγμα του π. Θεοδώρου, το οποίο εκφωνήθηκε την Κυριακή μετά τα Φώτα (11/1/2015). Την ημέρα εκείνη εορτάσαμε ταυτόχρονα και τη μνήμη του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχη. Στον βίο του Αγίου αυτού και σε όσα έχει να μας προσφέρει αυτή η μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας και του Γένους μας, αναφέρεται εδώ ο σεβαστός πατήρ.
Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης είναι ο βασικός οργανωτής του κοινοβιακού βίου στην Παλαιστίνη. Καππαδόκης στην καταγωγή, γεννήθηκε  κοντά στην Καισάρεια, την πατρίδα του Μεγάλου Βασιλείου, τον οποίον ιδιαιτέρως σεβόταν, τιμούσε, διάβαζε τα συγγράμματά του και τον οποίον μιμήθηκε στον μοναχισμό και στην φιλανθρωπία. Είχε ιδρύσει όπως ο Μέγας Βασίλειος, γύρω από το μοναστήρι του, νοσοκομεία, πτωχοκομεία, γηροκομεία.
Την παιδική ηλικία την πέρασε στην πατρίδα του και του άρεσε ιδιαιτέρως να βρίσκεται μέσα στο ναό και να ψάλλει. Νεαρός εγκατέλειψε την Καππαδοκία για να πάει στα Ιεροσόλυμα, να ακολουθήσει τον μοναχισμό. Αγωνίστηκε πολύ για να ισχύσουν οι αποφάσεις της Δ’ εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου που καταδίκασαν τον μονοφυσιτισμό.
Ο Άγιος Συμεών ο Στυλίτης, τον οποίον επισκέφθηκε ο Όσιος για να πάρει την ευλογία του και να τον συμβουλευτεί για τον μοναχικό δρόμο, προείδε ότι θα ιδρύσει πολλά μοναστήρια στην Παλαιστίνη.
Ήθελε να μάθει την τέχνη του αόρατου πολέμου, να πάει κοντά σε έναν Γέροντα. Πήγε και ασκήθηκε κοντά στον Καππαδόκη Γέροντα Λογγίνο. Λόγω της φήμης του τον επισκεπτόταν πολλοί και πήγε σε ένα σπήλαιο, στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση είχαν διανυκτερεύσει οι τρεις μάγοι όταν αποφάσισαν να αλλάξουν δρόμο και να μην επιστρέψουν στον Ηρώδη. Σε αυτό αναφέρεται και η υμνογραφία της ημέρας αυτής.
Εκεί έκανε πολύ σκληρό ασκητικό βίο, ο οποίος αναφέρεται στο Συναξάρι. Χαρακτηριστικά αναφέρει την νηστεία και την εγκράτεια του Οσίου. Έτρωγε μία φορά την εβδομάδα και δεν έφαγε ψωμί για τριάντα χρόνια. Εκοιμήθη σε ηλικία 105 ετών. Αυτό το οποίο τον ενδιέφερε ήταν να ταλαιπωρήσει το σώμα και να τραφεί ιδιαίτερα η ψυχή του. Διαρκώς μελετούσε με τους μαθητές του τον θάνατο, έκανε για τον εαυτό του τάφο. Μας αναφέρει τον εκούσιο θάνατο του μαθητή του, του υποτακτικού του Βασιλείου που εγκαινίασε τον τάφο με χαρά, μιμούμενος όπως λέγει η υμνογραφία μας, τον εκούσιο θάνατο του Χριστού μας.
Μας μεταφέρει επίσης από το Συναξάρι, το θαυμαστό σημάδι με το οποίο τους υπέδειξε ο Θεός τον τόπο όπου ίδρυσε το Μοναστήρι του ο Όσιος, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα, και μας λέγει πώς επί των ημερών του ο μοναχισμός διέσωσε την Ορθοδοξία από την αίρεση του Μονοφυσιτισμού.
Πολύ γνωστός για την άσκησή του και την αρετή του, έφτασε σε πολύ μεγάλη ηλικία, ήταν ταπεινός, ήμερος, πράος όταν δεν υπήρχε κίνδυνος για την ευσέβεια. Αλλά όταν υπήρχε κίνδυνος για τα δόγματα ο Θεοδόσιος ήταν «πυρ φλέγον» και «μάχαιρα κόπτουσα» που αφανίζει τα κακά ζιζάνια. Έτσι πρέπει να είμαστε όλοι μας και όχι να συμπεριφερόμαστε με αδιαφορία σε θέματα πίστεως!
Στο τέλος της ζωής του τον βρήκε μια πολύ φρικτή ασθένεια. Δεν δυσανασχέτησε, δεν γόγγυζε καθόλου. Κάποιος άλλος γέροντας βλέποντάς τον να υποφέρει του πρότεινε να κάνει δέηση προς τον Κύριο να τον λυτρώσει από τους πόνους. Η απάντηση που έλαβε από τον Όσιο είναι διδακτική για τους πειρασμούς και τις κακοπάθειες που μας στέλνει ο Θεός.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης -  Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (11/1/2015) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:30:48- Μέγεθος 28,2MB (11/1/2014) http://impantokratoros.gr/64AC9F50.el.aspx