Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Πυρ φλέγον και μάχαιρα κόπτουσα» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης (mp3-2015).png
Θέματα ανάρτησης: Ο Όσιος Θεοδόσιος βασικός οργανωτής του κοινοβιακού βίου της Παλαιστίνης και Στύλος της Ορθοδοξίας, Τα σημαντικότερα στοιχεία του βίου του, Η αυστηρή άσκηση και οι φοβεροί αγώνες του, Ήρεμος και πράος όταν δεν κινδύνευε η ευσέβεια, «πυρ φλέγον» και «μάχαιρα κόπτουσα» για θέματα πίστεως.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου! (π. Νικόλαος Μανώλης)
Το ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα είναι το Κυριακάτικο Κήρυγμα του π. Θεοδώρου, το οποίο εκφωνήθηκε την Κυριακή μετά τα Φώτα (11/1/2015). Την ημέρα εκείνη εορτάσαμε ταυτόχρονα και τη μνήμη του Οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχη. Στον βίο του Αγίου αυτού και σε όσα έχει να μας προσφέρει αυτή η μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας και του Γένους μας, αναφέρεται εδώ ο σεβαστός πατήρ.
Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης είναι ο βασικός οργανωτής του κοινοβιακού βίου στην Παλαιστίνη. Καππαδόκης στην καταγωγή, γεννήθηκε  κοντά στην Καισάρεια, την πατρίδα του Μεγάλου Βασιλείου, τον οποίον ιδιαιτέρως σεβόταν, τιμούσε, διάβαζε τα συγγράμματά του και τον οποίον μιμήθηκε στον μοναχισμό και στην φιλανθρωπία. Είχε ιδρύσει όπως ο Μέγας Βασίλειος, γύρω από το μοναστήρι του, νοσοκομεία, πτωχοκομεία, γηροκομεία.
Την παιδική ηλικία την πέρασε στην πατρίδα του και του άρεσε ιδιαιτέρως να βρίσκεται μέσα στο ναό και να ψάλλει. Νεαρός εγκατέλειψε την Καππαδοκία για να πάει στα Ιεροσόλυμα, να ακολουθήσει τον μοναχισμό. Αγωνίστηκε πολύ για να ισχύσουν οι αποφάσεις της Δ’ εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου που καταδίκασαν τον μονοφυσιτισμό.
Ο Άγιος Συμεών ο Στυλίτης, τον οποίον επισκέφθηκε ο Όσιος για να πάρει την ευλογία του και να τον συμβουλευτεί για τον μοναχικό δρόμο, προείδε ότι θα ιδρύσει πολλά μοναστήρια στην Παλαιστίνη.
Ήθελε να μάθει την τέχνη του αόρατου πολέμου, να πάει κοντά σε έναν Γέροντα. Πήγε και ασκήθηκε κοντά στον Καππαδόκη Γέροντα Λογγίνο. Λόγω της φήμης του τον επισκεπτόταν πολλοί και πήγε σε ένα σπήλαιο, στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση είχαν διανυκτερεύσει οι τρεις μάγοι όταν αποφάσισαν να αλλάξουν δρόμο και να μην επιστρέψουν στον Ηρώδη. Σε αυτό αναφέρεται και η υμνογραφία της ημέρας αυτής.
Εκεί έκανε πολύ σκληρό ασκητικό βίο, ο οποίος αναφέρεται στο Συναξάρι. Χαρακτηριστικά αναφέρει την νηστεία και την εγκράτεια του Οσίου. Έτρωγε μία φορά την εβδομάδα και δεν έφαγε ψωμί για τριάντα χρόνια. Εκοιμήθη σε ηλικία 105 ετών. Αυτό το οποίο τον ενδιέφερε ήταν να ταλαιπωρήσει το σώμα και να τραφεί ιδιαίτερα η ψυχή του. Διαρκώς μελετούσε με τους μαθητές του τον θάνατο, έκανε για τον εαυτό του τάφο. Μας αναφέρει τον εκούσιο θάνατο του μαθητή του, του υποτακτικού του Βασιλείου που εγκαινίασε τον τάφο με χαρά, μιμούμενος όπως λέγει η υμνογραφία μας, τον εκούσιο θάνατο του Χριστού μας.
Μας μεταφέρει επίσης από το Συναξάρι, το θαυμαστό σημάδι με το οποίο τους υπέδειξε ο Θεός τον τόπο όπου ίδρυσε το Μοναστήρι του ο Όσιος, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα, και μας λέγει πώς επί των ημερών του ο μοναχισμός διέσωσε την Ορθοδοξία από την αίρεση του Μονοφυσιτισμού.
Πολύ γνωστός για την άσκησή του και την αρετή του, έφτασε σε πολύ μεγάλη ηλικία, ήταν ταπεινός, ήμερος, πράος όταν δεν υπήρχε κίνδυνος για την ευσέβεια. Αλλά όταν υπήρχε κίνδυνος για τα δόγματα ο Θεοδόσιος ήταν «πυρ φλέγον» και «μάχαιρα κόπτουσα» που αφανίζει τα κακά ζιζάνια. Έτσι πρέπει να είμαστε όλοι μας και όχι να συμπεριφερόμαστε με αδιαφορία σε θέματα πίστεως!
Στο τέλος της ζωής του τον βρήκε μια πολύ φρικτή ασθένεια. Δεν δυσανασχέτησε, δεν γόγγυζε καθόλου. Κάποιος άλλος γέροντας βλέποντάς τον να υποφέρει του πρότεινε να κάνει δέηση προς τον Κύριο να τον λυτρώσει από τους πόνους. Η απάντηση που έλαβε από τον Όσιο είναι διδακτική για τους πειρασμούς και τις κακοπάθειες που μας στέλνει ο Θεός.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης -  Ο Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης [mp3-2015]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (11/1/2015) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:30:48- Μέγεθος 28,2MB (11/1/2014) http://impantokratoros.gr/64AC9F50.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.