''Οι πνευματικοί μας ταγοί, δεν ξέρουν ότι οι Μονοφυσίτες είναι αιρετικοί;'' π.Θεόδωρος Ζήσης - Συμπλήρωμα στο κήρυγμα για τον Άγιο Θεοδόσιο τον Κοινοβιάρχη [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2015]

συμπλήρωμα στο κήρυγμα του αγ. Θεοδοσίου.png
Θέματα ανάρτησης: «Κρείσσον επαινετός πόλεμος, ειρήνης χωριζούσης Θεού», Η ομοψυχία του Αγίου Θεοδοσίου και του Αγίου Σάββα, Οι θέσεις τους απέναντι στους Μονοφυσίτες, Πώς φτάσαμε σήμερα να ακούμε ότι οι Μονοφυσίτες που δεν αρνήθηκαν ποτέ την αίρεσή τους, είναι Ορθόδοξοι, Να αναζητούμε ιερείς που υπερασπίζονται την πίστη μας, Να αποφεύγουμε τους οικουμενιστές
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!)
Σε συνέχεια του κηρύγματος για τον Άγιο Θεοδόσιο τον Κοινοβιάρχη, το οποίο παρακολουθήσαμε εδώ, ο π. Θεόδωρος, μας παρουσιάζει από το Αρχονταρίκι, ορισμένα ακόμη σημαντικά για τον βίο του. Συγκεκριμένα από τον βίο του Αγίου Σάββα, μας μεταφέρει κάποια πολύ ωραία σημεία που δείχνουν τον δεσμό ανάμεσα στους δύο Αγίους.
Ήταν τόσο δεμένοι μεταξύ τους οι δύο Άγιοι, λέγει ο βιογράφος τους ώστε ανέπνεαν ο ένας τον άλλον, περισσότερο από τον αέρα. Εξαιτίας αυτής της ομοψυχίας και ομοφροσύνης τους, οι Ιεροσολυμίτες τους καλούσαν νέον Πέτρο και Ιωάννη.
Και τους δυο τους έκανε Αρχιμανδρίτες ο Άγιος Αρχιεπίσκοπος Σαλούστιος, μετά από αίτημα όλων των μοναχών. Τότε ήταν σπάνιο να είναι κανείς Αρχιμανδρίτης. Για να γίνει κάποιος  Αρχιμανδρίτης, έπρεπε να είναι αρχηγός σε μάνδρες, σε πολλά κοινόβια, όχι να είναι στον κόσμο.
Ο Άγιος Θεοδόσιος έγινε από τότε αρχηγός όλων των κοινοβίων και ο Άγιος Σάββας αρχηγός όλων των αναχωρητών και των κελλιωτών.
Ο λόγος για τον οποίο θέλησε να μιλήσει συμπληρωματικά για τους Αγίους αυτούς ο π. Θεόδωρος, είναι ότι στους βίους τους υπάρχουν σημαντικότατες αναφορές για την στάση και των δύο, στο θέμα των μονοφυσιτών, τους οποίους εμείς σήμερα τους έχουμε κάνει ορθοδόξους.
Και απορεί κανένας, οι σημερινοί Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, Επίσκοποι, Θεολόγοι, δεν ελέγχονται; Μήπως δεν διαβάζουν τους βίους των Αγίων; Ενώ ακόμη οι Μονοφυσίτες επιμένουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο, οι δικοί μας τους ονομάζουν Ορθοδόξους και στη Θεολογική Σχολή δίνουν διδακτορικές διατριβές οι Καθηγητές για να αποδείξουν ότι είναι Ορθόδοξοι.
Μας παρουσιάζει στη συνέχεια ο π. Θεόδωρος, την αυστηρότητα των δύο Αγίων απέναντι στους Μονοφυσίτες, αυστηρότητα που τώρα χάθηκε. Οι εκατοντάδες Άγιοι Πατέρες μας αλλά και απλοί, φωτισμένοι Γέροντες όλων των αιώνων που αγωνίστηκαν και έγραψαν για τους αιρετικούς μονοφυσίτες, ούτε να συνομιλήσουν δεν δεχόταν με αντιχαλκηδονίους μέχρις ότου αποκηρύξουν την αίρεσή τους και αναγνωρίσουν τις αποφάσεις της Δ’ εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου.
Έκαναν λάθος οι Άγιοι Πατέρες και οι Όσιοι Γέροντες; Είχαν λιγότερη αγάπη και κατανόηση από τους σημερινούς υπέρμαχους της ενώσεως; Όχι βέβαια. Αντίθετα, η στάση τους οφειλόταν σε φροντίδα ποιμαντική και παιδαγωγική, να συνειδητοποιήσουν οι εκτραπέντες το λάθος και να οδηγηθούν στην Ορθή Πίστη που είναι απαραίτητη προϋπόθεση Σωτηρίας.
Μας διηγείται τη παλληκαρίσια στάση του Αγίου Θεοδοσίου και Αγίου Σάββα και  των 10.000 μοναχών που συγκεντρώθηκαν για να υπερασπιστούν την Ορθοδοξία. Και πώς οι Άγιοι Ιροσολυμίτες Πατέρες δεν δεχόταν άλλη πίστη, δεν δεχόταν διδαχές του Αντιχρίστου.
Τέτοιους ιερείς που υπερασπίζονται την πίστη μας να αναζητούμε, να φεύγουμε μακρυά από τους οικουμενιστές και να μη φοβόμαστε να μιλάμε για την Ορθοδοξία μας. Πράοι και ειρηνικοί και ταπεινοί να είμαστε στα άλλα, ναι, αλλά σε θέματα πίστης πρέπει να είμαστε ανένδοτοι, λιοντάρια.
Η πίστη μας δεν αλλάζει. Η θέση των Αγίων απέναντι στους αιρετικούς, δεν αλλάζει. Είναι ωφέλιμο και μας προφυλάσσει από τους κινδύνους των ημερών, να ακούμε και να μαθαίνουμε τις θέσεις των Οικουμενικών Συνόδων για τις αιρέσεις και να αντιλαμβανόμαστε τους οικουμενιστικούς λόγους όπου αυτοί ακούγονται.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Συμπλήρωμα στο κήρυγμα για τον Άγιο Θεοδόσιο τον Κοινοβιάρχη [ΒΙΝΤΕΟ 2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ - Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 (14/1/2015) http://impantokratoros.gr/BD7F53E2.el.aspx