«Το αγιασμένο νερό των χριστιανών» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων.png
Θέματα ανάρτησης: Ο ραντισμός με αγιασμένο νερό στους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν, Πώς προέκυψε η διπλή τέλεση του Αγιασμού, Η φύλαξη του Αγιασμού στα σπίτια μας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!)
Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα της ομιλίας του π. Θεοδώρου που έγινε στο αρχονταρίκι του Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή προ των Φώτων (4-1-2015). Αρχικά μας λέγει πως προέκυψε η διπλή τέλεση του Αγιασμού και στη συνέχεια ομιλεί για το αν πρέπει να φυλάγουμε τον Αγιασμό στα σπίτια μας.
Από ένα γνωστό σύγγραμμα του αειμνήστου πατρός Κωνσταντίνου Καλλινίκου, μας μεταφέρει τρεις διηγήσεις από τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν που αναφέρονται στη χρήση αγιασμένου νερού για διάφορες περιστάσεις.
Στις διηγήσεις αυτές αν και δεν αναφέρεται ο αγιασμός όπως τον εννοούμε σήμερα, βλέπουμε ότι είχε εισαχθεί ο ραντισμός με αγιασμένο νερό για τα κτίρια, τα ζώα κτλ., από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
Παράλληλα φανερώνεται από μαρτυρία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ότι γινόταν ο Μεγάλος Αγιασμός ήδη από τον 4ο αιώνα.
Τέλος, εξηγεί ο π. Θεόδωρος εδώ πώς προέκυψε να γίνονται δύο Ακολουθίες Αγιασμού για πρακτικούς λόγους, την παραμονή για να παίρνουμε Αγιασμό στα σπίτια μας και την ημέρα των Φώτων για να βαπτίζονται οι κατηχούμενοι.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων [ΒΙΝΤΕΟ 2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 4 ΙΟΥΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 (8/1/2015) http://impantokratoros.gr/F95D824A.el.aspx