Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Το αγιασμένο νερό των χριστιανών» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων.png
Θέματα ανάρτησης: Ο ραντισμός με αγιασμένο νερό στους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν, Πώς προέκυψε η διπλή τέλεση του Αγιασμού, Η φύλαξη του Αγιασμού στα σπίτια μας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!)
Το βίντεο που ακολουθεί είναι απόσπασμα της ομιλίας του π. Θεοδώρου που έγινε στο αρχονταρίκι του Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή προ των Φώτων (4-1-2015). Αρχικά μας λέγει πως προέκυψε η διπλή τέλεση του Αγιασμού και στη συνέχεια ομιλεί για το αν πρέπει να φυλάγουμε τον Αγιασμό στα σπίτια μας.
Από ένα γνωστό σύγγραμμα του αειμνήστου πατρός Κωνσταντίνου Καλλινίκου, μας μεταφέρει τρεις διηγήσεις από τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν που αναφέρονται στη χρήση αγιασμένου νερού για διάφορες περιστάσεις.
Στις διηγήσεις αυτές αν και δεν αναφέρεται ο αγιασμός όπως τον εννοούμε σήμερα, βλέπουμε ότι είχε εισαχθεί ο ραντισμός με αγιασμένο νερό για τα κτίρια, τα ζώα κτλ., από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
Παράλληλα φανερώνεται από μαρτυρία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ότι γινόταν ο Μεγάλος Αγιασμός ήδη από τον 4ο αιώνα.
Τέλος, εξηγεί ο π. Θεόδωρος εδώ πώς προέκυψε να γίνονται δύο Ακολουθίες Αγιασμού για πρακτικούς λόγους, την παραμονή για να παίρνουμε Αγιασμό στα σπίτια μας και την ημέρα των Φώτων για να βαπτίζονται οι κατηχούμενοι.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανείων [ΒΙΝΤΕΟ 2015]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 4 ΙΟΥΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 (8/1/2015) http://impantokratoros.gr/F95D824A.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…