Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Η Εκκλησία είναι σχολείο» π. Θεόδωρος Ζήσης - Τα Άγια Θεοφάνεια. Γιατί βαπτίστηκε ο Χριστός, κατά τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης - Τα Άγια Θεοφάνεια. Γιατί βαπτίστηκε ο Χριστός.png
Θέματα ανάρτησης: Σκέψεις του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για τα τέκνα της Εκκλησίας που εκκλησιάζονται σπανίως, Η Εκκλησία λιμάνι που προστατεύει από τις τρικυμίες της ζωής, Γιατί επιτρέπει ο Θεός να χάσουμε υλικά αγαθά που αποκτήσαμε με κόπο, Η Εκκλησία είναι σχολείο, Η ημέρα των Θεοφανείων, ο Αγιασμός, Ποιο βάπτισμα πήρε ο Χριστός
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!)
Το κήρυγμά του στα Άγια Θεοφάνεια (6-1-2015), ο π. Θεόδωρος, το στηρίζει σε ένα κήρυγμα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που εκφώνησε στην Αντιόχεια, πριν γίνει Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο Άγιος τότε παρατηρώντας το φαινόμενο που βλέπουμε και στις μέρες μας, δηλαδή να εκκλησιάζονται οι χριστιανοί σπανίως, μια – δυο φορές το χρόνο, βλέποντας την ημέρα των Φώτων να είναι γεμάτη η εκκλησία, έκανε μερικές σκέψεις.
Εκφράζει την λύπη του ο Άγιος καθώς βλέπει όλον αυτό τον θησαυρό, τα βαπτισμένα τέκνα της Αντιόχειας, να λείπουν τον περισσότερο χρόνο από την εκκλησία. Χαρακτηριστικά λέει ότι νιώθει ένα «δάγκαμα» και μια οδύνη μέσα στην ψυχή του γιατί η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει όλα τα τέκνα που γέννησε στις συνάξεις της. Πόση χαρά θα είχε αν σε κάθε λειτουργία ήταν γεμάτος ο ναός! Αντί λέει να μοιάζουμε τους ναυτικούς που ψάχνουν λιμάνι όταν τους δέρνουν οι τρικυμίες εμείς προτιμάμε να τριγυρνάμε στις αγορές και στα δικαστήρια όταν να μας χτυπούνε οι τρικυμίες της ζωής, αντί να τρέχουμε στο λιμάνι της Εκκλησίας.
Ο Θεός έβαλε τις εκκλησίες μέσα στις πόλεις σαν πνευματικά λιμάνια για να βρίσκουν οι πιστοί γαλήνη και ανάπαυση μακρυά από τις μέριμνες και τα άγρια θηρία που ταλαιπωρούν την ψυχή.
Ο Άγιος ρωτά τους χριστιανούς αν γνωρίζουν άλλο καλύτερο μέρος για να συναντούν και να συναναστρέφονται συνανθρώπους και ποιο είναι το εμπόδιο που τους κρατά μακρυά από την εκκλησία. Εδώ ακριβώς έχει να μας πει όμορφα πράγματα για την εργασία και ειδικά για την αργία της Κυριακής και εξηγεί γιατί επιτρέπει ο Θεός να χάνουμε τα αγαθά που κερδίσαμε με κόπους μιας ζωής.
Ως Διδάσκαλος ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μιλά στους πιστούς: «αν δεν έρχεστε κάθε Κυριακή, τι θα προλάβω εγώ να σας διδάξω;». Σχολείο η Εκκλησία, πολλά τα διδάγματά της. Αν πηγαίνουμε μια – δυο φορές το χρόνο, πώς θα μάθουμε όλα αυτά τα ουράνια πράγματα; Για να μάθουμε άλλες τέχνες φοιτούμε σε σχολεία και πληρώνουμε δασκάλους. Γιατί όμως αδιαφορούμε να  μάθουμε την τέχνη του πώς να αρέσουμε στον Θεό;
Μετά από αυτή την εισαγωγή που έκανε ο Άγιος την ημέρα των Φώτων, ομιλεί για την εορτή αυτή. Λέγει ότι πολλοί γνωρίζουν τις εορτές και πως ονομάζονται, αλλά περισσότερα δεν γνωρίζουν. Μας λέει ότι υπάρχουν δύο Επιφάνειες του Θεού. Μία αυτή που γιορτάζουμε την ημέρα των Φώτων και δεύτερη αυτή που θα γίνει στο τέλος, στην ημέρα της Κρίσεως. Εκείνη θα είναι η ένδοξη Επιφάνεια. Και για να αποδείξει αυτό στηρίζεται στην αποστολική περικοπή της ημέρας. Μας μιλά επίσης για τον Αγιασμό και αναπτύσσει το γιατί ονομάζουμε την ημέρα αυτή Επιφάνεια (Θεοφάνεια), και όχι την ημέρα που γεννήθηκε ο Χριστός.
Τέλος μας λύνει το πρόβλημα για το ποιό βάπτισμα έλαβε ο Κύριος. Ότι δεν είχε ανάγκη από κανένα βάπτισμα αλλά φανερώθηκε με αυτό τον τρόπο, για να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο και για να εκπληρώσει πάσαν τη δικαιοσύνη, να τηρήσει όλες τις εντολές για να δώσει το παράδειγμα και σ’ εμάς να τηρούμε όλες τις εντολές Του Θεού.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Τα Άγια Θεοφάνεια. Γιατί βαπτίστηκε ο Χριστός, κατά τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο [ΒΙΝΤΕΟ 2015]
Εκφων. 06/1/2014-Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Ηχητικό αρχείο mp3, διάρκεια 00:27:51 μέγεθος 24,4 MB (6/1/2015) http://impantokratoros.gr/BD67B910.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.