Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ούτος ο της αυτοπροσώπου θέας του Θεού αξιωθείς» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Μέγας Βασίλειος για τη δημιουργία του κόσμου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Θέματα ανάρτησης: Σύντομη αναφορά στον βίο του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου και το έργο του, Γιατί πρέπει να μελετάμε την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων μας, Ορισμένες θέσεις του Αγίου για την δημιουργία του κόσμου και πως ανατρέπει την θεωρία της εξέλιξης.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!)
Κήρυγμα στην 1η Ιανουαρίου, ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει την κατά σάρκα περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και τιμά την μνήμη του Αγίου Βασιλείου Κεσαρείας Ουρανοφάντορος του Μεγάλου, ακούμε στο ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα.
Αρχικά ο π. Θεόδωρος κάνει μια σύντομη αναφορά στον βίο του Αγίου Βασιλείου όπως τον παρουσιάζει το Συναξάρι. Στη συνέχεια και σαν αρχή σειράς ομιλιών του μας παρουσιάζει μερικά από τα συγγράμματα του Μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, με τα οποία θα ασχοληθεί για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να μάθουμε για την διδασκαλία και την σκέψη των Αγίων Πατέρων μας και να μη ζούμε την μεταπατερική εποχή.
Ο Μέγας Βασίλειος μας άφησε πολλά εξαιρετικά συγγράμματα, η μελέτη των οποίων αρκεί για να καταστεί κάποιος κράτιστος θεολόγος, μας λέγει ο π. Θεόδωρος. Μας αναφέρει ορισμένα από τα συγγράμματά του αλλά και την δράση του ενάντια στις αιρέσεις και όλη την θεολογική προεργασία που έκανε για την καταπολέμηση των πνευματομάχων από την Β’ Οικουμενική Σύνοδο.
Από το σπουδαίο έργο του Αγίου «Ομιλίες στη εξαήμερο», μας παρουσιάζει ενδεικτικά μερικές θέσεις, γιατί πολλά από τα θέματα τα οποία θίγει ο Μ. Βασίλειος έχουν σχέση με όλες αυτές τις πλάνες, τις αντιλήψεις που επικρατούν στην εποχή μας, όπως για παράδειγμα η άποψη ότι ο κόσμος δεν έγινε από τον Θεό αλλά έγινε από μόνος του.
Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που θέλουν πολλοί να βγάλουν από τη μέση τους Αγίους Πατέρες. Διότι οι Άγιοι Πατέρες δίνουν απάντηση σε όλες τις αβάσιμες αυτές θεωρίες.
Έχουμε σήμερα μορφωμένους Αρχιεπισκόπους και Επισκόπους, αλλά δεν υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι στους επιστήμονες που θέλουν να περάσουν στα σχολεία αυτές τις αναπόδεικτες θεωρίες και διδάσκονται τα παιδιά μας ότι τον κόσμο δεν τον έκανε ο Θεός ή ότι ο άνθρωπος είναι εξέλιξη του πιθήκου.
Λέγει ο Μ. Βασίλειος ότι για να κατανοήσει κανείς αυτές τις υψηλές έννοιες πρέπει να είναι απαλλαγμένος από πάθη και να σκέφτεται πως θα συλλάβει την αντάξια για τον Θεό έννοια.
Ο Μ. Βασίλειος μελετά πρώτα τον Μωυσή, αυτόν που έγραψε για την δημιουργία του κόσμου, αυτόν που είδε αυτοπροσώπως τον Θεό. Ήξερε τι είχαν πει για τη φύση οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί αλλά ήξερε επίσης ότι ο ένας αναιρεί τον άλλον. Μας λέγει να αφήσουμε τους επιστήμονες να αλληλοτρώγονται και να πεισθούμε από τον Μωυσή, ο οποίος τα έμαθε από τον ίδιο τον Θεό, να δοξάσουμε τον αριστοτέχνη Θεό που εδημιούργησε τον κόσμο, και από το κάλλος του κόσμου να αναλογιστούμε πόσο πιο όμορφος είναι ο Θεός. Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για την φύση, ακόμα και αυτά τα λίγα που γνωρίζουμε είναι τόσο θαυμαστά, ώστε και ο πιο έξυπνος νους να είναι μικρός για να εξηγήσει το θαύμα της Δημιουργίας.
Επίσης ανατρέπει ο Μ. Βασίλειος την θεωρία της εξέλιξης. Από την πρώτη ημέρα που δημιούργησε ο Θεός τα πλάσματα στη γη, αυτά είναι τα ίδια και έτσι θα παραμείνουν μέχρι το τέλος. Πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος να είναι η εξέλιξη του πιθήκου αλλά 8.000 χιλιάδες χρόνια τώρα να μην άλλαξε τίποτα, να μην εξελίχθηκε για παράδειγμα σε υπεράνθρωπο; Ό,τι γνωρίσματα είχε κάθε είδος στην αρχή του κόσμου, αυτά έχει και τώρα, αυτά θα έχει μέχρι το τέλος του κόσμου.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Μέγας Βασίλειος για τη δημιουργία του κόσμου [ΒΙΝΤΕΟ 2015]
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ - Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης (Εκφ. 1/1/2015) - Διάρκεια: 00:34:33 - Μέγεθος:31,6MB (1/1/2014) http://impantokratoros.gr/B4C3A04A.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…