Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ούτος ο της αυτοπροσώπου θέας του Θεού αξιωθείς» π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Μέγας Βασίλειος για τη δημιουργία του κόσμου [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Θέματα ανάρτησης: Σύντομη αναφορά στον βίο του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου και το έργο του, Γιατί πρέπει να μελετάμε την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων μας, Ορισμένες θέσεις του Αγίου για την δημιουργία του κόσμου και πως ανατρέπει την θεωρία της εξέλιξης.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!)
Κήρυγμα στην 1η Ιανουαρίου, ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει την κατά σάρκα περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και τιμά την μνήμη του Αγίου Βασιλείου Κεσαρείας Ουρανοφάντορος του Μεγάλου, ακούμε στο ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα.
Αρχικά ο π. Θεόδωρος κάνει μια σύντομη αναφορά στον βίο του Αγίου Βασιλείου όπως τον παρουσιάζει το Συναξάρι. Στη συνέχεια και σαν αρχή σειράς ομιλιών του μας παρουσιάζει μερικά από τα συγγράμματα του Μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, με τα οποία θα ασχοληθεί για αρκετό χρονικό διάστημα, ώστε να μάθουμε για την διδασκαλία και την σκέψη των Αγίων Πατέρων μας και να μη ζούμε την μεταπατερική εποχή.
Ο Μέγας Βασίλειος μας άφησε πολλά εξαιρετικά συγγράμματα, η μελέτη των οποίων αρκεί για να καταστεί κάποιος κράτιστος θεολόγος, μας λέγει ο π. Θεόδωρος. Μας αναφέρει ορισμένα από τα συγγράμματά του αλλά και την δράση του ενάντια στις αιρέσεις και όλη την θεολογική προεργασία που έκανε για την καταπολέμηση των πνευματομάχων από την Β’ Οικουμενική Σύνοδο.
Από το σπουδαίο έργο του Αγίου «Ομιλίες στη εξαήμερο», μας παρουσιάζει ενδεικτικά μερικές θέσεις, γιατί πολλά από τα θέματα τα οποία θίγει ο Μ. Βασίλειος έχουν σχέση με όλες αυτές τις πλάνες, τις αντιλήψεις που επικρατούν στην εποχή μας, όπως για παράδειγμα η άποψη ότι ο κόσμος δεν έγινε από τον Θεό αλλά έγινε από μόνος του.
Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που θέλουν πολλοί να βγάλουν από τη μέση τους Αγίους Πατέρες. Διότι οι Άγιοι Πατέρες δίνουν απάντηση σε όλες τις αβάσιμες αυτές θεωρίες.
Έχουμε σήμερα μορφωμένους Αρχιεπισκόπους και Επισκόπους, αλλά δεν υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι στους επιστήμονες που θέλουν να περάσουν στα σχολεία αυτές τις αναπόδεικτες θεωρίες και διδάσκονται τα παιδιά μας ότι τον κόσμο δεν τον έκανε ο Θεός ή ότι ο άνθρωπος είναι εξέλιξη του πιθήκου.
Λέγει ο Μ. Βασίλειος ότι για να κατανοήσει κανείς αυτές τις υψηλές έννοιες πρέπει να είναι απαλλαγμένος από πάθη και να σκέφτεται πως θα συλλάβει την αντάξια για τον Θεό έννοια.
Ο Μ. Βασίλειος μελετά πρώτα τον Μωυσή, αυτόν που έγραψε για την δημιουργία του κόσμου, αυτόν που είδε αυτοπροσώπως τον Θεό. Ήξερε τι είχαν πει για τη φύση οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί αλλά ήξερε επίσης ότι ο ένας αναιρεί τον άλλον. Μας λέγει να αφήσουμε τους επιστήμονες να αλληλοτρώγονται και να πεισθούμε από τον Μωυσή, ο οποίος τα έμαθε από τον ίδιο τον Θεό, να δοξάσουμε τον αριστοτέχνη Θεό που εδημιούργησε τον κόσμο, και από το κάλλος του κόσμου να αναλογιστούμε πόσο πιο όμορφος είναι ο Θεός. Αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για την φύση, ακόμα και αυτά τα λίγα που γνωρίζουμε είναι τόσο θαυμαστά, ώστε και ο πιο έξυπνος νους να είναι μικρός για να εξηγήσει το θαύμα της Δημιουργίας.
Επίσης ανατρέπει ο Μ. Βασίλειος την θεωρία της εξέλιξης. Από την πρώτη ημέρα που δημιούργησε ο Θεός τα πλάσματα στη γη, αυτά είναι τα ίδια και έτσι θα παραμείνουν μέχρι το τέλος. Πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος να είναι η εξέλιξη του πιθήκου αλλά 8.000 χιλιάδες χρόνια τώρα να μην άλλαξε τίποτα, να μην εξελίχθηκε για παράδειγμα σε υπεράνθρωπο; Ό,τι γνωρίσματα είχε κάθε είδος στην αρχή του κόσμου, αυτά έχει και τώρα, αυτά θα έχει μέχρι το τέλος του κόσμου.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Ο Μέγας Βασίλειος για τη δημιουργία του κόσμου [ΒΙΝΤΕΟ 2015]
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ - Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης (Εκφ. 1/1/2015) - Διάρκεια: 00:34:33 - Μέγεθος:31,6MB (1/1/2014) http://impantokratoros.gr/B4C3A04A.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Η ποταπή ροχάλα της Τατιάνας στο συλλαλητήριο μας [ΒΙΝΤΕΟ] - Ανοιχτή επιστολή στον Ιβάν Σαββίδη

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ξεβράκωμα πραγματικὸ στὴν ἐκπομπὴ ΤΑΤΙΑΝΑ live, τοῦ Ε καναλιοῦ τοῦ Ἰβὰν Σαββίδη. Ἡ σαχλαμάρα καὶ ἡ ἀηδία μαζί. Τὸ ρεζιλίκι τῶν χειροκροτημάτων, ἄμυαλων μισθοφόρων, ὑβριστῶν καὶ χλευαστῶν τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καὶ τῆς φιλτάτης μας Μακεδονίας. Τώρα ποὺ ὁ πόνος μᾶς ἔχει κυριεύσει ὅλους γιὰ τὴν προδιαγεγραμένη προδοσία τῶν κυβερνώντων γιὰ τὸ ἱερὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, μία ἡ Τατιάνα ποὺ δὲ σέβεται τὴν ἡλικία της, δὲ σέβεται τοὺς τηλεθεατὲς της, δὲ σέβεται τὴ δουλειά της, παίζει μὲ τὶς ἀντοχὲς μας, καὶ μία ἡ Λίλα, μὲ τὰ παρτσακλά της ἀστεία ποὺ ἐξέπεμπαν βρῶμα ἀπὸ τὸ κανάλι. Παρακατιανὲς καὶ χαμερπὲς εἰκόνες ποὺ προκαλοῦν.  Ἡ ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Ἰβὰν Σαββίδη ποὺ ἀκολουθεῖ θὰ ἔχει ἀποτέλεσμα, ἐλπίζουμε… Ἂς πιέσει καὶ κάθε συνειδητοποιημένος ΠΑΟΚτσής...