Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Πρωτοχρονιάτικη διδαχή του πατρός Χαραλάμπους Μανώλη [ΚΕΙΜΕΝΟ & ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Πρωτοχρονιάτικη διδαχή.jpg
Πρωτοχρονιά 2015
Ορισμένα από τα βασικά θέματα της ανάρτησης είναι τα εξής: Κήρυγμα στην 1η Ιανουαρίου, Ευχές του π. Νικολάου για το νέο έτος, Διδαχές του πατρός του π. Χαραλάμπους για τον χρόνο που μας χαρίζει ο Θεός, Το πραγματικό νόημα των εορτών, Η σχέση μας με τον Θεό την χρονιά που πέρασε, Ο προσωπικός μας απολογισμός, Να επανορθώσουμε τα σφάλματά μας τώρα γιατί το «αργότερα» μπορεί να μη μας δοθεί.
(Η περίληψη και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Ευχάριστη έκπληξη και ειδική ευλογία είναι να ακούμε τον π. Νικόλαο να εκφωνεί πρωτοχρονιάτικο κήρυγμα του πατρός του, π. Χαραλάμπους Μανώλη. Την φετινή πρωτοχρονιά συλλειτούργησαν στον Ιερό Ναό του Αγ. Παντελεήμονα (οδός Ιασωνίδου) της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.
Την 1η Ιανουαρίου η Εκκλησία μας εορτάζει την περιτομή του Χριστού μας και τιμά την μνήμη του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου. Ο π. Χαράλαμπος μας διδάσκει το νόημα αυτών των εορτών.

Μας επισημαίνει ότι ζούμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι και έχουν απομακρυνθεί από το πραγματικό νόημα των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Μας παρακινεί να κάνουμε έναν προσωπικό απολογισμό για τον χρόνο που πέρασε, να αναλογιστούμε κατά πόσο τον ζήσαμε κοντά στον Θεό, να απαντήσουμε σε ερωτήματα που αφορούν την σχέση μας με τον Θεό, να εντοπίσουμε τα σφάλματά μας, να τα διορθώσουμε και να Τον ευχαριστήσουμε για όλα όσα μας έδωσε, για όσα επέτρεψε να συμβούν. Να είμαστε πιο προσεκτικοί τον καινούργιο χρόνο που μας δίνει ο Θεός, να προσπαθήσουμε να μη χάνουμε αυτό το πολύτιμο δώρο, να μη χάνουμε τον καιρό μας.
Κάθε στιγμή λέγει ο π. Χαράλαμπος, μας δόθηκε από τον Θεό για να κερδίσουμε την Αιώνια Ζωή. Να προσπαθήσουμε να επανορθώσουμε τα λάθη μας, να μην το αναβάλλουμε για αργότερα, γιατί το αργότερα μπορεί να μη μας δοθεί. Να μη ξοδεύουμε άσκοπα τις ημέρες της ζωής μας γιατί δεν θα ξαναγυρίσουν πίσω και κινδυνεύουμε να παρουσιαστούμε στο Δικαστήριο του Θεού με άδεια χέρια.
Ας απολαύσουμε τις διδαχές του π. Χαραλάμπους από τον π. Νικόλαο και με την ευχή τους να αξιοποιούμε στο εξής κάθε στιγμή που μας χαρίζει ο Κύριος, προς δόξαν Θεού. Αμήν.
Παραθέτω το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της Ομιλίας μου και στη συνέχεια το σχετικό Βίντεο, ευχόμενος σε όλους, ψυχική ωφέλεια και την βοήθεια εξ'  ύψους!

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Πρωτοχρονιάτικη διδαχή του πατρός Χαραλάμπους Μανώλη [ΚΕΙΜΕΝΟ 2015]
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
Αδελφοί μου, κατ’ αρχάς να ευχηθούμε να είναι ευτυχισμένο το νέο έτος, ευφρόσυνο, μέσα στη Χάρη του Κυρίου μας, να απολαύσουμε όλα τα αγαθά που δίνει ο Κύριος, και να μας δώσει πνεύμα πραγματικό, άγιο, ώστε να αντιλαμβανόμαστε τα δώρα Του, πριν οπωσδήποτε μας κοροϊδέψει ο διάβολος και τα δώρα Του δεν τα αντιλαμβανόμαστε και στενοχωριόμαστε ότι ο Θεός δεν είναι κοντά μας.
Σήμερα είναι πολύ μεγάλη ημέρα για όλον τον κόσμο αλλά και για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, που η Εκκλησία μας έθεσε αυτήν την πρώτη του έτους, να εορτάζουμε μία δεσποτική εορτή και μία αγιολογική εορτή, την εορτή την δεσποτική της περιτομής του Κυρίου μας, και την αγιολογική, του Μεγάλου Αγίου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, Καππαδοκίας, Ουρανοφάντορος.
Αντί άλλου θείου κηρύγματος, επέλεξα σήμερα να σας διαβάσω ένα σύντομο λόγο που είχε γράψει πριν από λίγα χρόνια ο πατέρας μου, ο πατήρ Χαράλαμπος, ο οποίος είναι και συλλειτουργός μου σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι πολλά πνευματικά του παιδιά απ’ όλο τον κόσμο που θα ακούσουν την ομιλία μας στο ίντερνετ, γιατί παρεμπιπτόντως εκεί ανεβάζουμε τις ομιλίες που κάνουμε όλες, στο Ιστολόγιο Κατήχησις, μπορείτε να μπείτε και όσοι θέλετε να ακούτε και ομιλίες μας, εκεί είμαι σίγουρος επειδή πολλά πνευματικά παιδιά του πατέρα μου, ακούνε αυτές τις ομιλίες, θα χαρούν ιδιαίτερα που σήμερα θα διαβάσουμε αυτό τον λόγο, που παρόλο που γράφτηκε πριν από πολλά χρόνια, έχει πολλά να πει, σημαντικά για μας και για την φετινή χρονιά.
«Νέο Έτος σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί. Η Αγία μας Εκκλησία την πρώτη μέρα του Νέου Έτους, εορτάζει πρώτον μεν μία δεσποτική εορτή και δεύτερον μία αγιολογική.
Η δεσποτική εορτή είναι η περιτομή του Κυρίου. Το κύριο νόημά της είναι η πλήρης υποταγή στον λόγο του Θεού και η περιτομή των παθών μας, το κόψιμο των αμαρτιών μας.
Η δεύτερη εορτή είναι αγιολογική. Εορτάζουμε την μνήμη του εν Αγίοις Πατρός  ημών Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, Καππαδοκίας, Ουρανοφάντορος του Μεγάλου.
Η γιορτή αυτή διδάσκει την αγιότητα και ολοτελή αφοσίωση και λατρεία στον Θεό και παρακινεί σε πράξεις αγίας ζωής και αυτοθυσίας και αγάπης.
Βέβαια στις ημέρες μας οι άνθρωποι ομοιάζουν να τα έχουν χαμένα. Στον βωμό του κέρδους τα έχουν μπερδέψει τόσο πολύ, που τον Άγιο Βασίλειο τον εγιορτάζουνε μπροστά απ’ τα Χριστούγεννα».
Είναι αλήθεια αυτό, προχθές σε μια άλλη ομιλία που κάναμε είπαμε ότι Χριστούγεννα δεν εορτάζουνε οι Χριστιανοί όλου του κόσμου, αυτοί που θέλουν να λέγονται Χριστιανοί. Αρχίζει ο Μέγας Βασίλειος να καταλαμβάνει την εορτή και αντί για προσκύνηση της Γεννήσεως του Κυρίου να ομιλούμε όλοι για έναν Άγιο Βασίλειο που φυσικά δεν είναι και Ορθόδοξος.
«Τον αδύνατο λοιπόν, τον λιπόσαρκο Άγιο Βασίλειο της Ορθοδοξίας, τον παρουσιάζουν με ολόλευκα γένια και με μια κοιλιά υπερμεγέθη. Φεύγουμε από τον τόπο μας επίσης και πηγαίνουμε να κάνουμε Χριστούγεννα σε χώρες που δεν γνωρίζουν το όνομα του Κυρίου και μ’ αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν στις ημέρες μας, ο Θεός να μας φωτίσει.
Σήμερα όμως είναι και Πρωτοχρονιά. Πέρασε αγαπητοί μου αδελφοί ένας ακόμη χρόνος. Ένας χρόνος λιγότερος απ’ τα χρόνια της ζωής μας. Ένας χρόνος που δεν θα ξαναγυρίσει πια, που δεν θα τον ξαναβρούμε, δεν θα τον ξαναδούμε πια παρά μόνο στο Δικαστήριο του Θεού, για να δώσουμε λόγο πώς τον περάσαμε. Τον περάσαμε στην Χάρη του Θεού ή στην αμαρτία;
Να όμως ένας καινούργιος χρόνος. Πρωτοχρονιά. Ημέρα χαράς, ημέρα εορτής. Ο ένας εύχεται στον άλλο χρόνια πολλά και ευλογημένα. Για μας τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, για τον χρόνο που πέρασε πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό, μια ανασκόπηση. Και για τον καινούργιο χρόνο που αρχίζει πρέπει να κάνουμε ένα σχέδιο, έναν προϋπολογισμό. Θα κάνουμε μια ανασκόπηση για να βρούμε τα σφάλματά μας και ένα σχέδιο για να τα διορθώσουμε.
Πού είναι τα χρόνια της ζωής μας; Πέρασαν σαν άνεμος. Είναι σαν το ποτάμι που τρέχει και χάνεται στον ωκεανό. Πέρασαν για μας τόσα χρόνια χωρίς να το καταλάβουμε σα να ήταν χθες. Έτσι, σαν αστραπή θα περάσει και το νέο έτος.
Πώς πέρασα όμως τον περασμένο χρόνο; Φύλαξα τον λόγο του Κυρίου; Κατέβαλα προσπάθεια να προοδεύσω στην αρετή; Αγάπησα τον πλησίον μου; Σεβάστηκα τους ανωτέρους μου; Μήπως συκοφάντησα τον αδερφό μου; Μήπως αμέλησα τα καθήκοντά μου; Αν αντιστάθηκα στη Χάρη του Θεού; Μήπως ήμουνα οκνηρός στην προσευχή μου; Στον εκκλησιασμό, στην εξομολόγηση, στην Θεία Κοινωνία;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα ακόμη πρέπει να δώσουμε μια απάντηση. Κι αν πέρασα στην Χάρη του Θεού, απ’ την καρδιά μου πρέπει να βγει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς τον Κύριο. Αν πάλι με βαραίνει η συνείδησις τότε χωρίς να χάσω καιρό πρέπει να ανακράξω «ήμαρτον Κύριε! Συγχώρησόν μοι». Ελπίζω μόνο στο έλεος του Κυρίου, ελπίζω στη μεγάλη Του καλοσύνη και μακροθυμία, γι’ αυτό θαρρών προσέρχομαι.
Τι μας επιφυλάσσει όμως ο καινούργιος χρόνος; Οτιδήποτε όμως και να είναι αυτό, αφού προέρχεται από τον Δημιουργό μας, το δεχόμεθα. Δοξασμένο το όνομα του Κυρίου. Δόξα Σοι ο Θεός πάντων ένεκεν.
Γνωρίζουμε πως ούτε μία τρίχα της κεφαλής μας δεν πέφτει χωρίς την άδειά Του. Αυτός κυβερνά και διέπει τα πάντα. Θέλω Κύριε τον χρόνο που θα μου χαρίσεις, να τον χρησιμοποιήσω για τη Δόξα Σου. Πρέπει να σκεφτούμε αγαπητοί μου πως μία μόνο στιγμή του χρόνου, που μας δίνει ο Κύριος, είναι ικανή, μία μόνο στιγμή είναι ικανή, να μας δώσει παντοτινή ευτυχία στην άλλη ζωή. Μια στιγμή εξαγοράζει μια αιωνιότητα. Γι’ αυτό ένας Άγιος έλεγε, καμμιά απώλεια δεν είναι πιο μεγάλη, απ’ την απώλεια του χρόνου.
Η σκέψη λοιπόν ότι κάθε στιγμή που μας δόθηκε από τον Θεό για να κερδίσουμε την Αιώνια Ζωή, θα μας κάνει να είμαστε πιο προσεκτικοί και να μην χάνουμε τον καιρό μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε με τον καινούργιο χρόνο που μας δίνει ο Θεός, να επανορθώσουμε τα σφάλματά μας. Μην αναβάλλουμε για αργότερα. Το «αργότερα» μπορεί να μη μας δοθεί.
Η Αγία Γραφή μας συμβουλεύει: «μην αφυστερήσης από αγαθής ημέρας», δηλαδή, μην αφήσεις να χαθεί μια καλή ευκαιρία. Ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα, μη το αναβάλλεις για αύριο. Ο Απόστολος Παύλος γράφει στους Κορινθίους «ο καιρός συνεσταλμένος εστίν», ο καιρός είναι σύντομος.
Βλέπω πόσο σύντομα περνούν τα χρόνια και τρέμω μη τυχόν παρουσιαστώ στο Δικαστήριό Σου με τα χέρια αδειανά, γιατί πραγματικά πολλές ώρες της ζωής μου πήγαν στα χαμένα, πήγαν και ξοδεύτηκαν άσκοπα, στην τηλεόραση κυρίως. Πολλές ώρες τις πέρασα σε επικίνδυνες διασκεδάσεις, σε ανωφελείς συζητήσεις, σε φλυαρίες αλλά και σε κατακρίσεις. Άφησα να περνά ο καιρός, χωρίς να ξέρω να χρησιμοποιώ το πολύτιμο αυτό δώρο, τον χρόνο. Ακούω τις φωνές των καταδικασμένων στην άλλη ζωή. Αχ, φωνάζουν, αν ήταν δυνατόν να είχαμε ξανά στη γη, λίγα δευτερόλεπτα στη διάθεσή μας, θα άλλαζαν εντελώς την τωρινή μας θέση.
Αυτές και πολλές άλλες σκέψεις πρέπει να κάνουμε ο καθένας μας και να παρακαλέσουμε Τον Πανάγαθο Θεό να μας δυναμώνει στην πίστη μας, στην αγάπη προς τον πλησίον μας κι ό,τι θέλει Εκείνος. Να έχουμε χριστιανά τα τέλη της ζωής μας. Αμήν. Χρόνια ευλογημένα και καρποφόρα πνευματικά. Αμήν».
Μετά την Θεία Λειτουργία, στα Κατηχητικά του Ιερού Ναού του Προφήτου Ηλιού, εδώ στην Άνω Πόλη, θα κόψουμε τη Βασιλόπιτα, και θα διαβάσουμε έναν λόγο του Μεγάλου Βασιλείου, για να καταλάβουμε πραγματικά ποιος είναι και τι δώρα δίνει στη νεότητα. Για να αντιληφθούμε πόσο μακρυά απέχουμε από την πραγματική θεώρηση της Ορθόδοξης Πίστης περί του προσώπου του Αγίου Βασιλείου. Χρόνια πολλά, ευλογημένα. Όσοι θα μεταλάβετε να έχετε την ευλογία του Πνευματικού σας. Αμήν.

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, Πρωτοχρονιάτικη διδαχή του πατρός Χαραλάμπους Μανώλη [ΒΙΝΤΕΟ 2015]
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ (ΟΔΟΣ ΙΑΣΩΝΙΔΟΥ) ΤΗΣ Ι. Μ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Πρωτοχρονιά 2015 (1/1/2015). Κήρυγμα πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη. Δείτε το βίντεο και εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Z4vBVsRNDSs

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.