Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Πουθενά αλλού, σε κανένα άλλο θεό ή σέβασμα δεν υπάρχει δυνατότητα Σωτηρίας» π. Θεόδωρος Ζήσης - Η μάρτυς Ιουλιανή και οι μεικτοί γάμοι – [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2014]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Η μάρτυς Ιουλιανή και οι μεικτοί γάμοι - (mp3-2014).png
Θέματα ανάρτησης: Η στάση των ορθοδόξων χριστιανών απέναντι στους αιρετικούς να είναι απόλυτη και όχι συμβιβαστική, Κατά τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά, αθεΐα είναι και το να παραιτείται κανείς  να μιλά για τον Θεό, Η μαρτυρία και η ομολογία της Αγίας Ιουλιανής έχει σχέση με το θέμα των μικτών γάμων, Η σχέση παπισμού και ορθοδοξίας είναι ένας μικτός γάμος.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!)
Στο σημερινό βίντεο παρακολουθούμε το κήρυγμα του π. Θεοδώρου, το οποίο εκφωνήθηκε την Κυριακή, 21-12-2014 και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον τόσο γιατί μαθαίνουμε για μια σπουδαία Αγία που μαρτύρησε για την πίστη μας, την Μάρτυρα Ιουλιανή, όσο και γιατί αποδεικνύεται και εδώ ότι η στάση των ορθοδόξων χριστιανών απέναντι στους αιρετικούς πρέπει να είναι απόλυτη και σαφής, όχι συμβιβαστική και εξισωτική.
Η Εκκλησία μας έχει μία αποστολή: να μαρτυρά περί του Φωτός, να αποκαλύπτει και να φανερώνει αυτό το Φως στους «εν σκότει και σκιά θανάτου» καθήμενους και να τους οδηγεί στο δρόμο της Σωτηρίας. Στο αποστολικό και αγιοπατερικό έργο ουδέποτε υπήρξαν επιφυλάξεις και συμψηφισμοί, κοσμικές ευγένειες, συγκρητισμοί, αναγνώριση άλλων θρησκειών κλπ.
Τρία είδη αθεΐας υπάρχουν κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά για τα οποία μας μιλά εδώ ο π. Θεόδωρος. Ένα από αυτά είναι το να παραιτείται κανείς να μιλάει για τον Θεό υπό ανευλαβούς ευλαβείας.
Τα παραπάνω, μας τα λέγει πριν μας παρουσιάσει τον βίο της Μάρτυρος Ιουλιανής και των συν αυτή, που έχει σχέση με όλα αυτά. Για την πίστη τους στον Χριστό, οι Άγιοι Μάρτυρες έδιναν και τη ζωή τους κι εμείς διστάζουμε να πούμε ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας. Δεν είναι σωτήρες ο Μωάμεθ, ο Βούδας, ο Πάπας, ο Λούθηρος. Η μαρτυρία και η ομολογία αυτής της γυναίκας έχει σχέση με το θέμα των μικτών γάμων. Και η σχέση παπισμού και ορθοδοξίας είναι ένας μικτός γάμος.
Όπως απαγορεύεται ένας γάμος ανάμεσα σε ορθόδοξο και ετερόδοξο, το ίδιο απαγορεύεται να γίνει προσέγγιση και συμπροσευχή με έναν ορθόδοξο και έναν ετερόδοξο. Το ίδιο είναι αδύνατον να γίνει ένωση, να γίνει γάμος μεταξύ παπισμού και ορθοδοξίας, προτεσταντισμού και ορθοδοξίας.
Βλέπουμε λοιπόν στη συνέχεια, πώς αντιμετώπισε η Αγία Ιουλιανή έναν ειδωλολάτρη άρχοντα που την επίεζε να τον παντρευτεί. Ο ειδωλολάτρης αυτός άρχοντας της ζητούσε να τον παντρευτεί κι ας μη προσκυνούσε τα είδωλα. Αλλά η Μάρτυς του το απέκλεισε αυτό, ούτε να το σκεφτείς του έλεγε ότι θα σε παντρευτώ αν δεν γίνεις της μερίδος του εμού Χριστού.
Επειδή δεν εκάμφθη η Ιουλιανή την υπέβαλλαν σε φρικτά βασανιστήρια και στη συνέχεια την έβαλαν μέσα σε κάμινο. Μέσα στο πυρ τα δάκρυα της Μάρτυρος έγιναν ποταμός και έσβησαν τη φωτιά. Οι παριστάμενοι ειδωλολάτρες βλέποντας αυτό το θαύμα, 500 άνδρες και 130 γυναίκες, έγιναν όλοι χριστιανοί και τους έσφαξε αμέσως ο τύραννος Ελεύσιος. Και τελικώς αφού δεν μπόρεσε με κανένα μαρτύριο ακόμα και με τον λέβητα, να την κάψει, αποφάσισε να την θανατώσει διά ξίφους.
Η Αγία Ιουλιανή δεν θέλησε να μνηστευθεί έναν ειδωλολάτρη ενώ στις μέρες οι μικτοί γάμοι γίνονται συνεχώς. Τι νόημα έχει αυτή η ένωση όταν ψυχικά, πνευματικά το ανδρόγυνο θα είναι χώρια; Ενώ μπορούσε να έχει μια ζωή χαρισάμενη δίπλα στον άρχοντα, του είπε αν δεν γίνεις χριστιανός, δεν σε παντρεύομαι. Έτσι και η ένωση με τους παπικούς δεν μπορεί να είναι μια ένωση κατά σύμβαση, δηλαδή κρατήστε εσείς τα δικά σας, εμείς τα δικά μας και να ενωθούμε, αλλά πρέπει να γίνει μία Ένωσις στην Πίστη και στη Αλήθεια. Το μήνυμα των Πατριαρχών, των Αρχιεπισκόπων και των Επισκόπων μας, πρέπει να είναι ουσιαστικό: έξω από την Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει η γνώση του Θεού.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Η μάρτυς Ιουλιανή και οι μεικτοί γάμοι [ΒΙΝΤΕΟ 2014]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (21/12/2014) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:27:02- Μέγεθος 24,7MB (21/12/2014) http://www.impantokratoros.gr/1C474ECB.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Η ποταπή ροχάλα της Τατιάνας στο συλλαλητήριο μας [ΒΙΝΤΕΟ] - Ανοιχτή επιστολή στον Ιβάν Σαββίδη

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ξεβράκωμα πραγματικὸ στὴν ἐκπομπὴ ΤΑΤΙΑΝΑ live, τοῦ Ε καναλιοῦ τοῦ Ἰβὰν Σαββίδη. Ἡ σαχλαμάρα καὶ ἡ ἀηδία μαζί. Τὸ ρεζιλίκι τῶν χειροκροτημάτων, ἄμυαλων μισθοφόρων, ὑβριστῶν καὶ χλευαστῶν τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καὶ τῆς φιλτάτης μας Μακεδονίας. Τώρα ποὺ ὁ πόνος μᾶς ἔχει κυριεύσει ὅλους γιὰ τὴν προδιαγεγραμένη προδοσία τῶν κυβερνώντων γιὰ τὸ ἱερὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, μία ἡ Τατιάνα ποὺ δὲ σέβεται τὴν ἡλικία της, δὲ σέβεται τοὺς τηλεθεατὲς της, δὲ σέβεται τὴ δουλειά της, παίζει μὲ τὶς ἀντοχὲς μας, καὶ μία ἡ Λίλα, μὲ τὰ παρτσακλά της ἀστεία ποὺ ἐξέπεμπαν βρῶμα ἀπὸ τὸ κανάλι. Παρακατιανὲς καὶ χαμερπὲς εἰκόνες ποὺ προκαλοῦν.  Ἡ ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Ἰβὰν Σαββίδη ποὺ ἀκολουθεῖ θὰ ἔχει ἀποτέλεσμα, ἐλπίζουμε… Ἂς πιέσει καὶ κάθε συνειδητοποιημένος ΠΑΟΚτσής...