Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ο μέγας ιεράρχης. Των πονεμένων ο Πατέρας, ο Σεβαστιανός» π. Θεόδωρος Ζήσης - "Η κληρονομιά του Σεβαστιανού" [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2014]

Η κληρονομιά του Σεβαστιανού.png
Θέματα ανάρτησης: Ομιλία για τον μακαριστό Μητροπολίτη Κονίτσης, Δρυϊνουπόλεως και Πωγωνιανής Σεβαστιανό, Ο νέος Πατροκοσμάς, Ο μεγάλος ηγέτης, Ο ιεράρχης – εθνάρχης που σήκωσε την σημαία του βορειοηπειρωτικού αγώνα σε μια περίοδο υποτίμησης των αξιών μας.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξης” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!)
Τιμώντας την μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Κονίτσης, Δρυϊνουπόλεως και Πωγωνιανής Σεβαστιανό, ο π. Θεόδωρος, μας λέγει κάποια πράγματα για τον σύγχρονο ιεράρχη - εθνάρχη, όπως τα βίωσε ο ίδιος και στη συνέχεια διαβάζει ένα δικό του κείμενο για τον μεγάλο αυτό ηγέτη.
Ο Σεβαστιανός, εμφανίστηκε σε μια περίοδο που είχαμε ανάγκη από τέτοιες γενναίες μορφές. Έγινε Επίσκοπος το 1967. Τα πρώτα χρόνια της επισκοπής του τα αφιέρωσε στην οργάνωση των ενοριών και των κατηχητικών και προς το τέλος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το βορειοηπειρωτικό θέμα.
Στην δεκαετία του ‘80 ξεκίνησε η υποτίμηση όλων των αξιών και από την πολιτική και από τη διανόηση. Μια ισοπέδωση των πάντων. Από τότε αρχίζει η πνευματική καταστροφή, αρχίζει να ξηλώνεται το εικονοστάσι του Γένους, όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος ο π. Θεόδωρος την εποχή εκείνη, σε ομιλία του για τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’.
Εκείνη την περίοδο λοιπόν που επικρατούσε ένα κλίμα φόβου και  κανένας δεν τολμούσε να μιλήσει για τις αξίες πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια, γιατί χαρακτηριζόταν ακραίος, συντηρητικός, μεσαιωνικός, εμφανίζεται ο Σεβαστιανός και παίρνει την σημαία του βορειοηπειρωτικού αγώνος.
Ο Σεβαστιανός πριν γίνει Επίσκοπος, ήταν ιεροκήρυκας στα Γιάννινα όπου τον υπεραγαπούσαν όλοι. Ήταν η πνευματική ψυχή των Ιωαννίνων. Όταν από μια μεγαλούπολη, τα Ιωάννινα, βρέθηκε ξαφνικά σε ένα χωριό, την Κόνιτσα, στην αρχή προβληματίστηκε.  Αλλά ο Θεός τον είχε προορίσει από το χωριό εκείνο να αναλάβει το μεγάλο θέμα της Βορείου Ηπείρου. Άρχισε να κάνει τις περιοδείες του, ξεσήκωνε τον κόσμο με τις ομιλίες του για την Πατρίδα και την Βόρειο Ήπειρο. Ενοχληθήκαν πολλοί. Μέχρι που επιχείρησαν να τον φονεύσουν.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε επιλέξει τον π. Θεόδωρο ως στενό του συνεργάτη. Μαζί οργάνωσαν πολλά συνέδρια για τη Βόρειο Ήπειρο. Εκοιμήθη στις 12 Δεκεμβρίου του 1994, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Το πρώτο έτος μετά την κοίμησή του, σε εκδήλωση που έγινε στην Κόνιτσα προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στις 24 Αυγούστου 1995, ο π. Θεόδωρος μίλησε για τον μακαριστό ιεράρχη - εθνάρχη και για τα κοινά στοιχεία του με τον προσφιλή του Άγιο.
Η ομιλία του π. Θεοδώρου έχει εκδοθεί από την Ι. Μ. Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης αλλά και στο βιβλίο του ιδίου με τίτλο Ιεράρχες – Εθνάρχες.
Το κείμενο της ομιλίας προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, και μας λέγει ότι «τὸ παραδίδει δὲ στοὺς ἀγαπητοὺς ἀναγνῶστες μὲ τὴν θερμὴ εὐχὴ νὰ ἀξιοποιηθεῖ αὐτὴ ἡ κληρονομιὰ τὸν ἀλησμόνητου καὶ πολύκλαυστου ἀκρίτα Ἱεράρχου ἀπ᾿ ὅλους μας, γιὰ τὸ καλὸ τῆς Ἐκκλησίας, τοῦ Ἔθνους καὶ τῆς χειμαζόμενης, εἰσέτι, Βορείου Ἠπείρου».
Δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του ο π. Θεόδωρος όταν στο τέλος της ομιλίας του διαβάζει ένα συγκλονιστικό ποίημα για τον νέο Πατροκοσμά.
Είναι πολύ σημαντικό για τον καθένα μας και ειδικά για τους νεότερους από εμάς, να μαθαίνουμε από συγχρόνους γενναίους άνδρες πώς να στεκόμαστε μπροστά σε πρόσωπα και καταστάσεις που υποτιμούν τις ιερές μας αξίες και σκόπιμα ενεργούν ώστε να ξεχάσουμε τι σημαίνει για τη Ρωμιοσύνη, το τρίπτυχο Πατρίδα – Θρησκεία - Οικογένεια.

π. Θεόδωρος Ζήσης - "Η κληρονομιά του Σεβαστιανού"  [ΒΙΝΤΕΟ 2014]
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 (20/12/2014) http://www.impantokratoros.gr/FDA4CA0A.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το άρθρο της Τετάρτης: Δηλώσεις πανικού από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης* Άρθρα για το "Ιστολόγιο Κατάνυξις" 2017

Πανικόβλητος ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, δεν μπόρεσε να κρατήσει τα προσχήματα. Δείτε στο τέλος του άρθρου το βίντεο με τις δηλώσεις του[1]. Πρόσβαλε τους πάντες για να μείνει στον αφρό. Αλλά αποκαλύφθηκε... Με μηδενικές θεολογικές γνώσεις για το ιεροκανονικό θέμα της διακοπής μνημοσύνου, ένθερμος υπερασπιστής της παναίρεσης του Οικουμενισμού, θιασώτης της δεσποτικής νοοτροπίας και του εξευτελισμού του απλού κληρικού, επικαλέστηκε θεωρίες συνωμοσίας και φανταστικούς εχθρούς για να χλευάσει και να ειρωνευτεί τον πατέρα Φώτιο Τζούρα, ως αδαή, αγράμματο, παίγνιο στα χέρια φανατικών και ακραίων αντιοικουμενιστών...

Δε μου αξίζει τόση αγάπη από όλους σας! Σας ευχαριστώ!

γράφει ο π. Νικόλαος Μανώλης Απαντώ στους εκατοντάδες φίλους μου που τη σημερινή ημέρα των γενεθλίων μου, μου εύχονται εκ καρδίας με προσωπικά μηνύματα κ.α., δι όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και δεν πιστεύω στην εορτή των γενεθλίων καθώς τη θεωρώ και είναι ξενόφερτη, δεν μπορώ όμως να μην συγκινηθώ από την αγάπη όλων σας που βρήκατε την ευκαιρία να μου την εκφράσετε. Να χετε την ευχή μου, όλοι μαζί στον Παράδεισο.

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-κτλ.) [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

π.Νικόλαος Μανώλης, Διακοπή Μνημοσύνου (Βήματα προόδου-Το αδελφικό μίσος) [ΒΙΝΤΕΟ 2017] Πρόσφατη ομιλία (28-5-2017) του εφημερίου του Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, π. Νικολάου Μανώλη. Παρακολουθείστε το βίντεο: