Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Τιμώ Ιωσήφ Μνήστορα της Παρθένου, ως εκλεγέντα φύλακα ταύτης μόνον» π. Θεόδωρος Ζήσης - Κυρ μετά τα Χριστούγεννα. Ιωσήφ ο Μνήστωρ και η "Αγία Οικογένεια" [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2014]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.png
Θέματα ανάρτησης: Οι Άγιοι που τιμώνται την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, Ο Άγιος Ιωσήφ Μνήστωρ της Παρθένου, Πώς τον βλέπει η υμνογραφία μας και η εκκλησιαστική μας παράδοση, Η αιρετική απεικόνιση της «Αγίας Οικογένειας»
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξης” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!)
Μαζί με τους Αγίους της ημέρας της 28ης Δεκεμβρίου, εορτάσαμε την Κυριακή μετά του Χριστού Γέννηση και τρεις κατά σάρκα συγγενείς του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, τον Βασιλέα Δαυίδ, τον Ιάκωβο τον Αδελφόθεο και τον Μνήστωρ Ιωσήφ. Και το Συναξάρι δικαιολογεί για ποιο λόγο η Εκκλησία μας εορτάζει την ημέρα αυτή.
Στο κήρυγμα της Κυριακής (28-12-2014) ο π. Θεόδωρος από τον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, μας λέγει κάποια πράγματα εν συντομία για τους τρεις Αγίους και στη συνέχεια ασχολείται ιδιαιτέρως με τον Ιωσήφ τον Μνήστορα, έναν από τους κυρίους διακονητάς στη Γέννηση του Χριστού μας.
Ο Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ είναι μια συμπαθέστατη μορφή για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά αλλά είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία τα οποία μας παρέδωσαν τα ιερά Ευαγγέλια και η υμνογραφία της Εκκλησίας μας.
Μας λέγει το Συναξάρι, τιμώ τον Ιωσήφ, τον Μνήστορα της Παρθένου, γιατί εξελέγη από τον Θεό, να είναι μόνο φύλακας, προστάτης της Παναγίας, όχι άνδρας. Η Παναγία μας δεν είχε άνδρα. Η Παναγία ήταν Παρθένος και προ του τόκου και εν τω τόκω και μετά τον τόκον έμεινε Παρθένος.
Ο Ιωσήφ, όταν μνηστεύθηκε την Παναγία, δεν ήταν νεαρός, όπως τον παρουσιάζουν μερικοί τώρα στην Αγία Οικογένεια, σ’αυτή την αιρετική απεικόνιση, αλλά ήταν σε ηλικία περίπου 70 ετών.
Αυτός αξιώθηκε να διακονήσει στη Γέννηση του Κυρίου μας, αξιώθηκε να δει τον Χριστό, να τον πάρει στην αγκαλιά του και να τον αναθρέψει από τη νηπιακή του ηλικία. Κατά την παράδοση των Αγίων Πατέρων, εκοιμήθη μετά το 12ο έτος από την Γέννηση.
Οι μαρτυρίες για τον Ιωσήφ, από το ιερό Ευαγγέλιο και από την υμνογραφία της Εκκλησίας μας δεν έχουν καμμία σχέση με την εικόνα του Ιωσήφ που θέλουν να μας περάσουν οι δυτικοί. Τονίζει μάλιστα ο π. Θεόδωρος εδώ τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην εκκλησιαστική μας παράδοση και στις φάτνες που κυκλοφορούν στις μέρες μας, για το πώς ήταν ο Μνήστωρ Ιωσήφ.
Αναφέρεται με την ευκαιρία και στην φάτνη που υπάρχει σε χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων όπου μετέχει η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Λέγει ότι καλώς επεκρίθη αυτή η παράσταση διότι ο Ιωσήφ δεν ήταν νεαρός άνδρας. Η Εκκλησία μας αποφεύγει στην εικόνα της Γεννήσεως να βάλει τον Ιωσήφ δίπλα. Αυτός κάθεται μακρυά από την Παρθένο και το Θείο Βρέφος, σκεπτόμενος.
Τέλος αναφέρεται στο βιβλίο του π. Σεραφείμ για την αιρετική απεικόνιση τα «Αγίας Οικογένειας» το οποίο είχε μεγάλη απήχηση. Η εικόνα αυτή, μια παράσταση που συνηθίζεται στη Δύση, είναι παπική και μάλιστα εορτάζεται αυτή την ημέρα, την Κυριακή μετά του Χριστού Γέννηση, που εμείς τιμούμε τον Μνήστορα Ιωσήφ φύλακα της Παρθένου.
Ο Ιωσήφ ήταν ένας ενάρετος γέροντας, φύλακας της Παναγίας μας τον οποίον η Χάρις του Θεού όρισε να είναι κηδεμόνας και προστάτης της.
(Σημ. Ιστ. Κατήχησις) Εφιστούμε την προσοχή σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους, στα νέα ζευγάρια καθώς παρατηρείται τελευταία να κυκλοφορεί αυτή η εικόνα ως δώρο γάμου και να δίδεται ως ευλογία στις νέες οικογένειες. Είναι παπική  παράσταση και δεν έχει θέση στο εικονοστάσι μας.
Κλείνει το κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος ευχόμενος να έχουμε την ευλογία του Δικαίου Ιωσήφ και την αγιότητά του κατά τον δυνατόν. Αμήν.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κυρ μετά τα Χριστούγεννα. Ιωσήφ ο Μνήστωρ και η "Αγία Οικογένεια" [ΒΙΝΤΕΟ 2014]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (28/12/2014) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:28:07- Μέγεθος 25,7MB (28/12/2014)    Δείτε επίσης:  Η αιρετική απεικόνιση της "Αγίας Οικογένειας" (βιβλίο) 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Η ποταπή ροχάλα της Τατιάνας στο συλλαλητήριο μας [ΒΙΝΤΕΟ] - Ανοιχτή επιστολή στον Ιβάν Σαββίδη

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ξεβράκωμα πραγματικὸ στὴν ἐκπομπὴ ΤΑΤΙΑΝΑ live, τοῦ Ε καναλιοῦ τοῦ Ἰβὰν Σαββίδη. Ἡ σαχλαμάρα καὶ ἡ ἀηδία μαζί. Τὸ ρεζιλίκι τῶν χειροκροτημάτων, ἄμυαλων μισθοφόρων, ὑβριστῶν καὶ χλευαστῶν τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου καὶ τῆς φιλτάτης μας Μακεδονίας. Τώρα ποὺ ὁ πόνος μᾶς ἔχει κυριεύσει ὅλους γιὰ τὴν προδιαγεγραμένη προδοσία τῶν κυβερνώντων γιὰ τὸ ἱερὸ ὄνομα τῆς Μακεδονίας, μία ἡ Τατιάνα ποὺ δὲ σέβεται τὴν ἡλικία της, δὲ σέβεται τοὺς τηλεθεατὲς της, δὲ σέβεται τὴ δουλειά της, παίζει μὲ τὶς ἀντοχὲς μας, καὶ μία ἡ Λίλα, μὲ τὰ παρτσακλά της ἀστεία ποὺ ἐξέπεμπαν βρῶμα ἀπὸ τὸ κανάλι. Παρακατιανὲς καὶ χαμερπὲς εἰκόνες ποὺ προκαλοῦν.  Ἡ ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Ἰβὰν Σαββίδη ποὺ ἀκολουθεῖ θὰ ἔχει ἀποτέλεσμα, ἐλπίζουμε… Ἂς πιέσει καὶ κάθε συνειδητοποιημένος ΠΑΟΚτσής...