Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Τιμώ Ιωσήφ Μνήστορα της Παρθένου, ως εκλεγέντα φύλακα ταύτης μόνον» π. Θεόδωρος Ζήσης - Κυρ μετά τα Χριστούγεννα. Ιωσήφ ο Μνήστωρ και η "Αγία Οικογένεια" [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2014]

Π. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.png
Θέματα ανάρτησης: Οι Άγιοι που τιμώνται την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, Ο Άγιος Ιωσήφ Μνήστωρ της Παρθένου, Πώς τον βλέπει η υμνογραφία μας και η εκκλησιαστική μας παράδοση, Η αιρετική απεικόνιση της «Αγίας Οικογένειας»
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξης” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!)
Μαζί με τους Αγίους της ημέρας της 28ης Δεκεμβρίου, εορτάσαμε την Κυριακή μετά του Χριστού Γέννηση και τρεις κατά σάρκα συγγενείς του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, τον Βασιλέα Δαυίδ, τον Ιάκωβο τον Αδελφόθεο και τον Μνήστωρ Ιωσήφ. Και το Συναξάρι δικαιολογεί για ποιο λόγο η Εκκλησία μας εορτάζει την ημέρα αυτή.
Στο κήρυγμα της Κυριακής (28-12-2014) ο π. Θεόδωρος από τον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης, μας λέγει κάποια πράγματα εν συντομία για τους τρεις Αγίους και στη συνέχεια ασχολείται ιδιαιτέρως με τον Ιωσήφ τον Μνήστορα, έναν από τους κυρίους διακονητάς στη Γέννηση του Χριστού μας.
Ο Άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ είναι μια συμπαθέστατη μορφή για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά αλλά είναι αρκετά αυτά τα στοιχεία τα οποία μας παρέδωσαν τα ιερά Ευαγγέλια και η υμνογραφία της Εκκλησίας μας.
Μας λέγει το Συναξάρι, τιμώ τον Ιωσήφ, τον Μνήστορα της Παρθένου, γιατί εξελέγη από τον Θεό, να είναι μόνο φύλακας, προστάτης της Παναγίας, όχι άνδρας. Η Παναγία μας δεν είχε άνδρα. Η Παναγία ήταν Παρθένος και προ του τόκου και εν τω τόκω και μετά τον τόκον έμεινε Παρθένος.
Ο Ιωσήφ, όταν μνηστεύθηκε την Παναγία, δεν ήταν νεαρός, όπως τον παρουσιάζουν μερικοί τώρα στην Αγία Οικογένεια, σ’αυτή την αιρετική απεικόνιση, αλλά ήταν σε ηλικία περίπου 70 ετών.
Αυτός αξιώθηκε να διακονήσει στη Γέννηση του Κυρίου μας, αξιώθηκε να δει τον Χριστό, να τον πάρει στην αγκαλιά του και να τον αναθρέψει από τη νηπιακή του ηλικία. Κατά την παράδοση των Αγίων Πατέρων, εκοιμήθη μετά το 12ο έτος από την Γέννηση.
Οι μαρτυρίες για τον Ιωσήφ, από το ιερό Ευαγγέλιο και από την υμνογραφία της Εκκλησίας μας δεν έχουν καμμία σχέση με την εικόνα του Ιωσήφ που θέλουν να μας περάσουν οι δυτικοί. Τονίζει μάλιστα ο π. Θεόδωρος εδώ τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην εκκλησιαστική μας παράδοση και στις φάτνες που κυκλοφορούν στις μέρες μας, για το πώς ήταν ο Μνήστωρ Ιωσήφ.
Αναφέρεται με την ευκαιρία και στην φάτνη που υπάρχει σε χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων όπου μετέχει η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Λέγει ότι καλώς επεκρίθη αυτή η παράσταση διότι ο Ιωσήφ δεν ήταν νεαρός άνδρας. Η Εκκλησία μας αποφεύγει στην εικόνα της Γεννήσεως να βάλει τον Ιωσήφ δίπλα. Αυτός κάθεται μακρυά από την Παρθένο και το Θείο Βρέφος, σκεπτόμενος.
Τέλος αναφέρεται στο βιβλίο του π. Σεραφείμ για την αιρετική απεικόνιση τα «Αγίας Οικογένειας» το οποίο είχε μεγάλη απήχηση. Η εικόνα αυτή, μια παράσταση που συνηθίζεται στη Δύση, είναι παπική και μάλιστα εορτάζεται αυτή την ημέρα, την Κυριακή μετά του Χριστού Γέννηση, που εμείς τιμούμε τον Μνήστορα Ιωσήφ φύλακα της Παρθένου.
Ο Ιωσήφ ήταν ένας ενάρετος γέροντας, φύλακας της Παναγίας μας τον οποίον η Χάρις του Θεού όρισε να είναι κηδεμόνας και προστάτης της.
(Σημ. Ιστ. Κατήχησις) Εφιστούμε την προσοχή σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους, στα νέα ζευγάρια καθώς παρατηρείται τελευταία να κυκλοφορεί αυτή η εικόνα ως δώρο γάμου και να δίδεται ως ευλογία στις νέες οικογένειες. Είναι παπική  παράσταση και δεν έχει θέση στο εικονοστάσι μας.
Κλείνει το κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος ευχόμενος να έχουμε την ευλογία του Δικαίου Ιωσήφ και την αγιότητά του κατά τον δυνατόν. Αμήν.

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κυρ μετά τα Χριστούγεννα. Ιωσήφ ο Μνήστωρ και η "Αγία Οικογένεια" [ΒΙΝΤΕΟ 2014]
Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (28/12/2014) Ηχητικό αρχείο MP3 - Διάρκεια 00:28:07- Μέγεθος 25,7MB (28/12/2014)    Δείτε επίσης:  Η αιρετική απεικόνιση της "Αγίας Οικογένειας" (βιβλίο) 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…