Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης: “Το 2002 αγιογράφησα αυτήν την εικόνα του Οσίου Αγάθωνος”

Ο π. Νικόλαος Μανώλης αγιογραφεί στο κελί του στο Αγιον Ορος.jpg
Προς τιμήν του οσίου πατρός ημών Αγάθωνος, του οποίου η Εκκλησία μας την ιερά μνήμη τιμά σήμερα 8 Ιανουαρίου, δημοσιεύω την αγιογραφημένη εικόνα του οσίου την οποία αγιογράφησα κατά το έτος 2002. Την σύνθεση του σχεδίου την εμπνεύστηκα από την ακόλουθη διήγηση του γεροντικού. Στη συνέχεια παραθέτω και την ιερά ακολουθία του οσίου η οποία αποτελεί έργο του μακαριστού υμνογράφου μοναχού Γερασίμου μικραγιαννανίτου.

8. ΑΓΑΘΩΝ ΟΣΙΟΣ (1).jpg
Η αγάπη προς τον πλησίον
Πηγαίνοντας κάποτε ο Αββάς Αγάθων στην πόλη να δώσει το εργόχειρό του και να προμηθευτεί το λίγο ψωμάκι του, βρήκε κοντά στην αγορά ένα πτωχό γέρο ανάπηρο.
–Για την αγάπη του Θεού, Αββά, άρχισε τα παρακάλια ο γέρος μόλις είδε τον Όσιο, μη με αφήσεις κι εσύ αβοήθητο τον δυστυχή, πάρε με κοντά σου.
Ο Αββάς Αγάθων τον έβαλε να καθίσει δίπλα του εκεί που αράδιασε τα καλάθια του για να τα πουλήσει.
–Πόσα λεπτά πήρες, Αββά; τον ρωτούσε ο γέρος κάθε φορά που έδινε ένα καλάθι.
–Τόσα, του έλεγε ο Όσιος.
–Καλά είναι. Δεν μου αγοράζεις όμως μια μικρή πίττα, Αββά; Έτσι για να δεις καλό, που έχω από χθες βράδυ να φάγω.
–Μετά χαράς, έλεγε ο Όσιος και έκανε αμέσως την επιθυμία του.
Σε λίγο του ζήτησε φρούτα, ύστερα ένα γλυκό. Έτσι σε καλάθι που πουλούσε εξόδευε τα χρήματα, χάριν του προστατευομένου του, έως ότου έδωσε όλα τα καλάθια και όλα τα χρήματα ο Όσιος, χωρίς να του μείνει για τον εαυτό του ούτε δίλεπτο. Και το σπουδαιότερο πως το έκανε με μεγάλη προθυμία, ενώ ήξερε πως είχε να περάσει τώρα τουλάχιστον μια εβδομάδα χωρίς ψωμί.
Αφού έδωσε και το τελευταίο του καλάθι ετοιμάσθηκε να φύγει από την αγορά.
–Φεύγεις λοιπόν; τον ερώτησε ο ανάπηρος.
–Ναι, τελείωσα πια τη δουλειά μου.
–Άϊ, τώρα θα κάνεις αγάπη να με πας ως το σταυροδρόμι κι από κει φεύγεις για την έρημο, είπε πάλι παρακαλεστικά ο παράξενος γέρος.
Ο αγαθώτατος Αγάθων τον φορτώθηκε στην πλάτη και με πολλή δυσκολία τον μετέφερε εκεί που του ζητούσε, γιατί ήταν κατάκοπος από την εργασία της ημέρας.
Σαν έφτασαν στο σταυροδρόμι κι ετοιμάσθηκε να αποθέσει κάτω το ζωντανό φορτίο του, άκουσε γλυκιά φωνή να του λέγει:
–Ευλογημένος να είσαι, Αγάθων, από το Θεό και στη γη και στον Ουρανό.
Σήκωσε τα μάτια ο Όσιος να ιδεί εκείνον που του μιλούσε. Ο δήθεν γέρος είχε γίνει άφαντος γιατί ήταν Άγγελος σταλμένος από το Θεό να δοκιμάσει την αγάπη του Οσίου.