Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Ο Θεός αναδεικνύει ηγέτες που θα τα βάλουν με τους αιρετικούς, με τους μεγάλους και τρανούς» π.Θεόδωρος Ζήσης – Άγιος Αμβρόσιος Επίσκοπος Μεδιολάνων [mp3 2014]

Π. Θεοδωρος Ζήση -Άγιος Αμβρόσιος Επίσκοπος Μεδιολάνων.png
Θέματα ανάρτησης: Ο Άγιος Αμβρόσιος Επίσκοπος Μεδιολάνων, ο πολιτικός που έγινε επίσκοπος, στοιχεία από τον βίο του Αγίου, η παρρησία του Αγίου Αμβροσίου και η ευπείθια του Μεγάλου Θεοδοσίου παράδειγμα για τους σημερινούς ηγέτες και για όλους μας, αν ο Αμβρόσιος δεν στενοχωρούσε τον Μέγα Θεοδόσιο, αυτός δεν θα μεταννοούσε, Δεν χρειάζεται να είμαστε διαρκώς γλυκούληδες και συγχωρητικοί, να είμαστε και ελεγκτικοί.
Ακολουθώντας το πρόγραμμα των Κυριακάτικων Κηρυγμάτων, ο π.Θεόδωρος, ασχολείται με τον εορτάζοντα (7-12-2014) μεγάλο Διδάσκαλο και Πατέρα της Εκκλησίας, Άγιο Αμβρόσιο Αρχιεπίσκοπο Μεδιολάνων.
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο Άγιος ήταν πολιτικός πριν γίνει Επίσκοπος, κάτι που στις μέρες μας φαίνεται αδιανόητο, για παράδειγμα ο Περιφερειάρχης ή ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος να γίνει Επίσκοπος.
Μας παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία από τον βίο του αλλά και κάποιες ενδεικτικές λεπτομέρειες, από τον Άγιο Συμεών τον Μεταφραστή. Ο Άγιος Αμβρόσιος Αρχιεπίσκοπος Μεδιολάνων (του σημερινού Μιλάνου της Ιταλίας) είναι πολύ μεγάλη εκκλησιαστική μορφή της αρχαίας Εκκλησίας.
Από πλευράς οικογενειακού περιβάλλοντος, κοινωνικής θέσης, καταγωγής, μόρφωσης, εξέλιξης και δράσης, μοιάζει πολύ με τους Άγιους Τρεις Ιεράρχες μας, τους οποίους γνώριζε, ακολουθούσε και εμιμείτο στην Θεολογία αν και λατίνος, με λατινικές σπουδές.
Καταγόταν από πολύ μεγάλη αριστοκρατική οικογένεια της Ρώμης. Ήταν δηλαδή Ρωμαίος Αριστοκράτης. Ο πατέρας του ήταν διοικητής της Γαλλίας. Την χριστιανική του παιδεία την οφείλει στην ευσεβέστατη χριστιανή μητέρα του η οποία επίσης μοιάζει πολύ με τις μητέρες των Τριών Ιεραρχών.
Λόγω της ευφυΐας και των προσόντων του, πολύ νέος εστάλη στη Βόρεια Ιταλία και έγινε διοικητής της περιοχής του Μιλάνου, σε ηλικία 30 ετών. Τότε αν και η Δύση δεν είχε επηρεαστεί τόσο από την διδασκαλία του Αρείου, ο Επίσκοπος του Μιλάνου, ο Αυξέντιος ήταν Αρειανός. Μετά τον θάνατό του έγινε μεγάλη σύγκρουση μεταξύ αρειανών (μειοψηφία) και ορθοδόξων (πλειοψηφία) για το ποιος θα τον διαδεχθεί.
Και τότε ο Αμβρόσιος ως πολιτικός για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις στην περιοχή που διοικούσε, θέλησε να παρέμβει. Πήγε ανάμεσα στις δύο παρατάξεις και προσπάθησε να φέρει την ειρήνη. Εκεί λένε οι πηγές κατά θεία επέμβαση, γι’αυτό θεωρείται ότι με θεία ψήφο εξελέγη Αρχιεπίσκοπος, ενώ βρισκόταν ανάμεσα στο πλήθος και προσπαθούσε να ηρεμήσει τις συγκρούσεις, ακούστηκε μία φωνή από ένα παιδί: «Ambrosium episcopum», «τον Αμβρόσιο να κάνουμε Επίσκοπο». Κι επειδή δεν έβρισκαν λύση και όλοι εκτιμούσαν τον Αμβρόσιο λόγω του ήθους του, της δικαιοσύνης του, της ευθυκρισίας του, δέθηκαν και οι δύο παρατάξεις να εκλεχθεί Αρχιεπίσκοπος ο Αμβρόσιος.
Ως Αρχιεπίσκοπος έγινε γνωστός για την ποιμαντική του δράση αλλά ιδιαίτερα για τους αγώνες του εναντίον των αρειανών και για την παρησσία του ενώπιον των πολιτικών αρχόντων και ειδικά των Βασιλέων. Η δράση του ήταν πολύ αξιόλογη. Διέθεσε την περιουσία του στους φτωχούς. Η αδελφή του η Μαρκελλίνα έγινε μοναχή, έκανε μοναστήρι και από εκεί βοηθούσε στο φιλανθρωπικό έργο του αδελφού της.
Βλέπουμε πώς οικονομεί ο Θεός να εκλέγονται σε κρίσιμες περιόδους της Εκκλησίας πρόσωπα με μόρφωση, με κύρος, με υψηλές προηγουμένως θέσεις ώστε να μη διστάζουν να αντιπαραταχθούν προς βασιλείς, προς αιρετικούς, προς ιεράρχες, προς πατριάρχες κλπ.
Συνδέεται και με την Θεσσαλονίκη ο Άγιος Αμβρόσιος διότι συγκρούστηκε με τον Αυτοκράτορα Μέγα Θεοδόσιο, οποίος είναι Άγιος της Εκκλησίας μας. Μερικές φορές και οι Άγιοι κάνουν λάθη, όταν όμως μετανοούν για τα λάθη τους, η Εκκλησία τους αναγνωρίζει ως Αγίους. Όσοι επιμένουν στα λάθη τους όμως, γίνονται αιρετικοί και πλανεμένοι.
Επειδή ο Μ.Θεοδόσιος έδωσε εντολή και κατέσφαξαν 7000 Θεσσαλονικείς αθώους στον Ιππόδρομο, όταν πήγε στο Μιλάνο, ο Άγιος Αμβρόσιος δεν του επέτρεψε να μπει μέσα στο ναό. Τον Αυτοκράτορα, τον Μέγα Θεοδόσιο. Όμως ο Μ.Θεοδόσιος δέχθηκε τα επιτίμια και οι υμνογράφοι επαινούν και τον Αμβρόσιο για την παρησσία του αλλά και τον Αυτοκράτορα για την ευπείθιά του. Τον Αμβρόσιο για τον ζήλο του που τον παρομοιάζει με αυτό του Προφήτου Ηλιού, αλλά και τον Αυτοκράτορα για την καθαρότητα της πίστεως.
Αυτό το εκπληκτικό περιστατικό μας μεταφέρει ο π.Θεόδωρος κλείνοντας το κήρυγμά του, τόσο διδακτικό και για επισκόπους και για πολιτικούς άρχοντες, αλλά και για όλους μας. Να μιμούμαστε κι εμείς αυτόν τον ζήλο και αυτή την παρρησία και να παρακαλούμε τον Θεό να μας χαρίζει τέτοιους μεγάλους Αγίους και σήμερα γιατί τους έχουμε μεγάλη ανάγκη. Αμήν.

π.Θεόδωρος Ζήσης – Άγιος Αμβρόσιος Επίσκοπος Μεδιολάνων [mp3 2014]
Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ - Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης (Εκφ. 7/12/2014) - Διάρκεια: 00:29:50 - Μέγεθος:27,3MB (7/12/2014) http://www.impantokratoros.gr/1E7D6A95.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Προσβλητικό ποίημα για τη Σημαία μας σε παιδάκι νηπιαγωγείου στη Δράμα!

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης         Ἔχει μεγάλη εὐθύνη ἡ ἑλληνική πολιτεία πού ἀφαίρεσε ἀπό τό Ὑπουργεῖο Παιδείας τή λέξη “Ἐθνική”. Εἶναι κοινή διαπίστωση πιά πώς μέ τό πέρασμα τῶν χρόνων ἔχει χαραχτεῖ μία ἀντιεθνική καί ἀντιχριστιανική ἀγωγή στό δημόσιο σχολεῖο. Ὁ Ἐθνικός ὕμνος, Ὁ ἐκκλησιασμός, ἡ ἑορτή τῶν τριῶν Ἱεραρχῶν, ἡ πρωινή προσευχή, ὁ ἁγιασμός τῆς νέας σχολικῆς περιόδου, τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τό μάθημα τῆς Ἱστορίας, ὅλα βρίσκονται σέ κρίση καί ἀμφισβήτηση ἀπό τά νέα προγράμματα σπουδῶν καί τήν ἀθεϊστική νοοτροπία τῶν ἰθυνόντων. Ἄν προστεθεῖ στό νοσηρό περιβάλλον τοῦ σχολείου καί ἡ ἀλόγιστη, ἑωσφορική καί νεοταξική προπαγάνδα ὑπέρ τῆς ὁμοφυλοφιλίας ἔχουμε ἕνα ἐκρηκτικό μίγμα. Στίς χρωματικές ἀποχρώσεις τῶν gay pride πού ἐμπνέονται ἀπό τό παρδαλό δαιμόνιο τῆς βρωμερῆς ἁμαρτίας, παραπέμπει ἀκόμα καί αὐτό τό ἀπίστευτο περιστατικό σέ νηπιαγωγεῖο τῆς Δράμας. Ἀνακάλυψα αὐτήν τήν εἴδηση σέ προσωπικό λογαριασμό χρήστη στό facebook καί σᾶς τήν παραθέτω. Δεῖτε καί καμαρῶστε...

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ένοχος για Σχίσμα ο π. Νικόλαος Μανώλης - Παραπέμπεται στο συνοδικό δικαστήριο

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Ὁμόφωνα τὸ καταγέλαστο ἐπισκοπικὸ δικαστήριο τῆς μοχθηρᾶς μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ἀπεφάσισε πὼς ὁ γράφων, π. Νικόλαος Μανώλης, εἶναι ἔνοχος γιὰ τὰ ἀδικήματα τοῦ σχίσματος, τῆς ἀπείθειας καὶ καταφρόνηση τῆς προϊσταμένης του ἐκκλησιαστικῆς ἀρχῆς, τοῦ σκανδαλισμοῦ τῶν πιστῶν, τῆς ἐξύβρισης καὶ τῆς συκοφαντίας.

Θεολογική Ημερίδα "ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ & ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ δύο χρόνια μετά", ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΦΙΣΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης Σᾶς παρουσιάζω τό Δελτίο Τύπου, τήν ἀφίσα καί τό πρόγραμμα τῆς Ἡμερίδας πού διοργανώνουν τά τέσσερα ἀγωνιστικά σωματεῖα μας γιά τήν Ὀρθοδοξία, τήν ψευδο - σύνοδο τοῦ Κολυμπαρίου καί τήν Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση (διακοπή μνημοσύνου - ἀποτείχιση). Ἡ ἡμερίδα θά πραγματοποιηθεῖ τό Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018 στό Grand Hotel Palace καί θά δώσει ἀπαντήσεις στόν πιστό λαό, πού ἀγωνιᾶ γιά τήν κατάσταση τῆς Ἐκκλησίας.