«Στα μεθεόρτια των Χριστουγέννων - Άγ. Σωφρόνιος Ιεροσολύμων» π. Θεόδ. Ζήσης - Κήρυγμα την Β' ημέρα των Χριστουγέννων [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2014]

π. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα την Β' ημέρα των Χριστουγέννων (mp3-2014).png
Θέματα ανάρτησης: Τα μεθεόρτια των Χριστουγέννων, Μεγάλοι ορθόδοξοι υμνογράφοι που έχουν σχέση με την εορτή των Χριστουγέννων, Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Ο κίνδυνος που λέγεται Ισλάμ έχει φτάσει και σ’ εμάς, Να προσελκύσουμε το έλεος Του Θεού ώστε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, η Εκκλησία μας εορτάζει την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, τα μεθεόρτια των Χριστουγέννων. Την ημέρα αυτή ο π. Θεόδωρος, όπως πέρυσι έτσι και φέτος (και συν Θεώ και τα επόμενα έτη) από την Ι. Μ. Αγίου Γεωργίου Ανύδρου, μας ομιλεί στο κήρυγμά του για τους μεγάλους ορθοδόξους υμνογράφους που έχουν σχέση με την εορτή των Χριστουγέννων.

Πέρυσι παρουσίασε τον πρώτο μεγάλο υμνογράφο Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό, του οποίου το καταπληκτικό τροπάριο «Η παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει» ψάλλεται μέχρι σήμερα εδώ και 14 αιώνες. Μας μεταφέρει τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο συνέθεσε αυτό τον ύμνο. Ήταν άμουσος προηγουμένως, δεν εγνώριζε καθόλου να ψάλλει και θεωρείται πως το χάρισμα αυτό του το έδωσε η Παναγία, τη νύχτα των Χριστουγέννων.
Εφέτος, την ημέρα αυτή, ο π. Θεόδωρος, αναφέρεται στον π. Σωφρόνιο, Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο οποίος έχει γράψει θαυμάσιους ύμνους για τα Χριστούγεννα. Μας δίνει τα σημαντικότερα στοιχεία από την βιογραφία του. Επί των ημερών του εμφανίστηκε ο κίνδυνος του Ισλάμ στα Ιεροσόλυμα. Είχε εκ μέρους Του Θεού, την φώτιση ο Πατριάρχης τότε να πάει και να συναντήσει τον τότε Χαλίφη, να του παραδώσει οικειοθελώς την πόλη των Ιεροσολύμων. Τότε εγράφησαν τα προνόμια, ο αχτιναμές, τα δικαιώματα που έδωσε ο Χαλίφης στους Αγίους Τόπους, τα οποία ουσιαστικά είναι αυτά που ισχύουν μέχρι και σήμερα.
Ο Άγιος Σωφρόνιος Ιεροσολύμων, ήταν και πολύ σπουδαίος υμνογράφος και συγγραφέας. Ένα από τα έργα του είναι ο βίος της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Επίσης έγραψε και ιδιόμελα των μεγάλων ωρών των Χριστουγέννων, των Θεοφανείων και της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής, στα οποία αναφέρεται εδώ ο π. Θεόδωρος.
Κλείνοντας το κήρυγμά του κάνει και μια ιστορική αναφορά στον βάρβαρο και άγριο λαό των μουσουλμάνων, ο οποίος δεν καταδιώκει μόνο τους χριστιανούς στην Μέση Ανατολή, έχει φθάσει και σ’ εμάς, στην Ευρώπη και  στην Αμερική. Τότε υπήρξαν Άγιοι άνθρωποι οι οποίοι αντιμετώπισαν αυτόν τον άγριο λαό. Αλλά στις μέρες μας ξεχύνονται και απειλούν να καταλάβουν μέσω των μεταναστών και την χώρα μας. Τον τρόπο για να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο, μας δείχνει ο π. Θεόδωρος στο τέλος του κηρύγματός του.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης - Κήρυγμα την Β' ημέρα των Χριστουγέννων [mp3 2014]
Εκφων. 26/12/2014 στο Ι.Ησυχαστήριο Αγίου Γεωργίου Ανύδρου - Ηχητικό αρχείο mp3, διάρκεια 00:19:18 μέγεθος 17,6 MB (27/12/2014) http://impantokratoros.gr/F7F8EC50.el.aspx