Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Θεοδρομία - Τρίτο Τεύχος - 2014» π. Θεόδωρος Ζήσης - Παρουσίαση Θεοδρομίας [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ 2014]


Θέματα ανάρτησης: Παρουσίαση του νέου τεύχους της Θεοδρομίας της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2014, Ενδεικτική αναφορά στα θέματα της εκκλησιαστικής επικαιρότητας αυτού του χρονικού διαστήματος.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο π. Θεόδωρος μας παρουσιάζει το νέο τεύχος της Θεοδρομίας, με την εκκλησιαστική επικαιρότητα του διαστήματος Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Στο εξώφυλλο του τεύχους εικονίζεται ο Όσιος Αρσένιος ο εκ Φαράσων, ένας νέος Άγιος, όπως έχει επιλεχθεί να γίνει με όλα τα τεύχη της Θεοδρομίας αυτού του έτους, στα εξώφυλλα δηλαδή να υπάρχουν σύγχρονοι Άγιοι της Εκκλησίας μας.
Το πρώτο άρθρο που υπάρχει στη Θεοδρομία είναι του ιδίου του π. Θεοδώρου, και έχει να τίλτο «Κατ' ἐξοχὴν ἐκκλησιαστικὸ θέμα τὸ ἀντιρατσιστικὸ νομοσχέδιο». Στην ουσία αυτοί που έκαναν τον αντιρατσιστικό νόμο στοχεύουν στον εκκλησιαστικό λόγο. Το άρθρο αυτό είναι το κήρυγμα που έκανε τον Αύγουστο την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου στην Ι.Μ.Αγίου Γεωργίου Ανύδρου. Η πρώτη ενότητα φέρει ως τίτλο την ρήση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ότι δεν φοβάμαι τίποτα άλλο όσο τους Επισκόπους, εκτός από λίγους. Αυτό μπήκε σαν τίτλος διότι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν αντέδρασαν οι επίσκοποι, εκτός από λίγους. Ακόμη και η ιερά Σύνοδος συμφώνησε. Επίσης αναφέρεται στο κομματικό παρασκήνιο, στους λόγους της αντιδράσεως, γιατί συμφώνησε η Ιερά Σύνοδος. Στο τέλος του άρθρου του ο π. Θεόδωρος εκφράζεται θεολογικά και εκκλησιαστικά για το πώς θα σώσει ο πρωθυπουργός τη χώρα, για να μη λέμε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι και ότι μας τα επιβάλλουν άλλοι αυτά που περνάμε. Τονίζει ότι το  Κήρυγμα του Ευαγγελίου δεν περιορίζεται με νόμους και νομοσχέδια.
Το δεύτερο άρθρο επίσης του π. Θεοδώρου, αφορά την επικαιρότητα των διδαχών του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Στη συνέχεια υπάρχει ένα άρθρο ενός αγιορείτου Ιερομονάχου Δαμασκηνού, ο οποίος διετέλεσε αρχιγραμματεύς της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους σε δύσκολα χρόνια, στην εποχή του Πατριάρχη Δημητρίου και τώρα τελευταία άρχισε να μπαίνει στον αγώνα. Το κείμενό του έχει τίτλο «Ἔλεγχος ἀρχιεπισκόπου Ἱερωνύμου γιὰ παραλείψεις σὲ ποιμαντικὰ καὶ δογματικὰ θέματα». Τον ελέγχει για το θέμα της ορθοδόξου διαπαιδαγωγήσεως της ελληνικής νεολαίας, για την ίδρυση   τμήματος μουσουλμανικών σπουδών στη Θεσσαλονίκη και για τους διαθρησκειακούς και διαχριστιανικούς διαλόγους. Μας μεταφέρει εδώ ο π. Θεόδωρος, ορισμένα δειγματοληπτικά, πολύ δυνατά σημεία των κειμένων του Ιερομονάχου Δαμασκηνού.
Τα επόμενα άρθρα αναφέρονται στο θέμα των αντιδράσεων μερικών αρχιερέων για την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου. Αντέδρασαν αρκετοί αλλά δημοσιεύει αυτό των μητροπολιτών Κυθήρων Σεραφεὶμ και Αἰτωλίας Κοσμά με τίτλο «Ἐπιστολὴ πρὸς τὸν Πρωθυπουργὸ γιὰ τὸ λεγόμενο ἀντιρατσιστικὸ νομοσχέδιο».
Επίσης στο τεύχος περιλαμβάνεται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενο, ερευνητικό, που έγινε στην Ι. Μ. Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου, με τίτλο: «Οἱ ἀμερικανικὲς ὀργανώσεις ADL καὶ SPLC καὶ ἡ δράση τους στὸ πλαίσιο τοῦ αντί-ρατσισμοῦ στὶς ΗΠΑ». Αναφέρεται στις οργανώσεις αυτές οι οποίες ανάμεσα στους στόχους τους έχουν τον χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, την επισήμανση και παρακολούθηση της ύποπτης ρητορικής,  πολεμική κατά ακαδημαϊκών καθηγητών, παρακολούθηση εξτρεμιστών στο διαδίκτυο κ.α.
Ένα άλλο άρθρο στον χώρο της ηθικής είναι του Αρχιμ. Αρσενίου Κατερέλλου. Ο π. Αρσένιος είναι κληρικός που έζησε χρόνια κοντά στον Γέροντα Παΐσιο που κάνει αγώνα για την πίστη μας. Δημοσιεύει ένα πνευματικό κείμενο: «Ο Γέρων Παΐσιος και η διδασκαλία του για την προσευχή».
Το τεύχος περιλαμβάνει και ένα άρθρο του Ιστολογίου Χριστοΰφαντος με τίτλο «Έχει ο Θεός» Η παγίδα του διαβόλου. Με λίγα λόγια, το άρθρο λέει ότι το «Έχει ο Θεός» δικαιολογείται όταν εμείς κάνουμε τον αγώνα μας, ότι μπορούμε, και μετά λέμε από δω και πέρα έχει ο Θεός. Όχι χωρίς να κάνουμε τίποτε να λέμε «έχει ο Θεός».
Επίσης υπάρχει μια ενότητα τριών κειμένων – τα ιεροκανονικά- που είναι συγγενικά. Το ένα είναι του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου Ιερόθεο, το δεύτερο του Γόρτυνος Ιερεμία και το τρίτο από την Σύναξη Ορθοδόξων Κληρικών και Μοναχών και έχουν σχέση με την αναγνώριση των Η΄ και Θ΄ Οικουμενικών Συνόδων.
Περιλαμβάνεται το 4ο και τελευταίο μέρος μιας πολύ καλής εισήγησης – μελέτης του π. Άγγελου Αγγελακόπουλου, με θέμα «Θεολογική και ιστορική κριτική της εισηγήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου στην παπική ημερίδα για την Β΄ Βατικάνειο Σύνοδο».
Επίσης παρουσιάζεται μια επιστολή του Γέροντος Σάββα Λαυριώτη, ο οποίος παραλίγο να διωχθεί και να τιμωρηθεί γιατί έγραψε ένα γράμμα και διαμαρτυρόταν για όσα έγιναν στη συνάντηση Πατριάρχη και πάπα, τον Μάιο στα Ιεροσόλυμα. Δημοσιεύεται και το γράμμα της Ιεράς Κοινότητας προς τον Ηγούμενο της Μονής του, της Αγίας Λαύρας, με το οποίο ζητάει να λάβουν μέτρα εναντίον του Μοναχού γιατί έγραψε εναντίον του Πατριάρχου και του πάπα, καθώς και η εξαιρετική απάντηση του Μοναχού Σάββα.
Και τέλος ο π.Θεόδωρος μας παρουσιάζει το ποίημα του π. Μαξίμου Καραβά με τίτλο «Στην επιτυχία σου», το οποίο δημοσιεύεται στο τεύχος αυτό της Θεοδρομίας.

«Θεοδρομία - Τρίτο Τεύχος - 2014» π. Θεόδωρος Ζήσης - Παρουσίαση Θεοδρομίας [ΒΙΝΤΕΟ 2014)
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ -  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 (19/12/2014) http://impantokratoros.gr/D38E8413.el.aspx

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρωτοπρ. Νικόλαος Μανώλης, ''Διακόπτω την μνημόνευση του μητροπολίτου κ.Ανθίμου'' [ΒΙΝΤΕΟ 2017]

Κήρυγμα 19/2/2017
Κυριακή της Απόκρεω - Κήρυγμα στο οποίο ο π. Νικόλαος ανακοινώνει τη διακοπή του μνημοσύνου του μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου.      Κήρυγμα του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη.
Ι.Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Τριανδρίας Θεσσαλονίκης.
Παρακολουθείστε το βίντεο:

Ντροπή! Ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιω. Τασσιάς, με αντιπατερικότητα και δεσποτοκρατία εκδικείται τον π.Φώτιο Βεζύνια

Προχθές, Κυριακή της Ορθοδοξίας, προστέθηκε στους ιερείς της Θεσσαλονίκης που διέκοψαν το μνημόσυνο του μητροπολίτου κ. Ανθίμου, π.Νικόλαο Μανώλη και π.Θεόδωρο Ζήση, και έτερος παραδοσιακός και αγωνιστής ιερέας ο π.Φώτιος Βεζύνιας της μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα προβεί σε χειροτονία ιεροδιακόνου ενός μέλους των Lions

(Σχ. διαχ. Η είδηση μου εστάλη μέσω της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης) Από την τελευταία ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωστοποιήθηκε η εις διάκονον χειροτονία τινός Παναγιώτη Μαγκαφά, ιστορικού και φοιτητή θεολογίας. Από μια πρόχειρη αναζήτηση στο ίντερνετ, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται ενεργό μέλος της μασονικής στοάς Lions. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ Πατριαρχική Θεία Λειτουργία Χειροτονίαι Πρεσβυτέρου καί Διακόνου Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται ὅτι τήν προσεχῆ Κυριακήν, 8ην τ.μ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος προεξάρχων τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ θά τελέσῃ τήν εἰς Πρεσβύτερον μέν χειροτονίαν τοῦ νέου Ἀρχιγραμματέως τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου Πανοσιολ. Διακόνου κ. Ἰωακείμ Μπίλλη, τήν εἰς διάκονον δέ χειροτονίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Παναγιώτου Μαγκαφᾶ, φοιτητοῦ θεολογίας καί ἱστορικοῦ, μέλλοντος νά διακονήσῃ ἐν τοῖς Πατριαρχείοις. Εἰς τό τέλος τῆς Θεία…